Разследващите органи в Италия обявиха, че са открили как беглец номер 1 от Коза ностра комуникира със своите подчинени, използвайки написани на ръка бележки, заровени в пръстта или под големи камъни, намиращи се в овцеферма в Сицилия.

В извършени преди разсъмване вчера акции в Западна Сицилия полицията е арестувала 11 души, които са заподозрени в това, че помагат на Матео Месина Денаро да остане начело на Коза ностра, въпреки че се укрива от властите от 1993 г.

Разследващите органи са описали как Месина Денаро ненавижда телекомуникациите и разчита на написани на ръка бележки или "пицини," за да предава заповеди. Според властите бележките се оформят на стегнати снопчета и се крият под камъни или се заравят в почвата, докато посредниците не ги вземат. След като бъдат прочетени, те се унищожават.

През 1993 г. Месина Денаро бе осъден в негово отсъствие за организирането на бомбени атентати в Рим, Флоренция и Милано, които имаха за цел да сплашат властите в борбата им с Коза ностра.

Вижте още: Бляскавият живот на едно вече бившо наркомуле

Дори и посланията, изписани на тайните бележки, обаче са кодирани. Сред арестуваните вчера е 77-годишният Вито Гондола, чиято работа е била да уведомява други членове на мафията за всяко ново съобщение.

Гондола е записан как съобщава по телефона: “Заделил съм ти сирене рикота, ще наминеш ли по-късно?” - фраза, която според разследващите органи няма нищо общо с млечни продукти.

“Овцете трябва да се стрижат... ножиците трябва да се наострят” и “сеното е готово” са част от другите кодирани фрази, използвани за уведомяване на мафиотите, че има ново съобщение.

От полицията са използвали камери и микрофони в и около фермата в Трапани, Западна Сицилия, които обаче са разкрили и това, че Денаро губи част от властта си.

В един от записаните разговори Гондола казва на друг гангстер, че 53-годишният Денаро, който преди време бе заявявал, че може “да напълни цяло гробище” с жертвите си, губи контрол над последното поколение престъпници.

Единствените снимки на Денаро са от началото на 90-те години. Смята се, че той е наследил начело на мафията кръстниците Тото Рийна и Бернардо Провенцано, които излежават доживотни присъди.