Пловдив се очертава като гореща аутсорсинг дестинация. Той дори бе определен като по-привлекателен от София заради по-ниските разходи за правене на бизнес и добре образованите кадри. Това стана ясно на национална конференция, проведена под Тепетата.

Софтуерната индустрия генерира 1,75% от БВП. ИТ компаниите отбелязаха 600% ръст на продажбите. Броят на работните места скочи от 5000 на 17 000 от 2005 до 2015 г. 90% от работещите в сектора са под 35 години. Това е секторът с най-висока добавена стойност, бе отчетено още на конференцията. Само за година България се изкачи с 11 позиции за най-привлекателните аутсорсинг дестинации. Днес сме трети в света, стана ясно на събитието. Потенциалът на България е разпознат от инвеститорите, категорични са експертите.

Раздвижването в бранша генерира и съвсем логично развитие на офис проекти в града под Тепетата. Като пример за качество бе даден Офис парк Пловдив, който се строи в момента. Комплексът, отговарящ на изискванията на компаниите от високотехнологичния сектор, ще бъде разположен на бул. "Свобода", близо до Мол Пловдив и ще представлява две сгради с разгърната застроена площ от 19 350 квадратни метра и с общ капацитет от 2000 души.

Според разчетите на компанията инвеститор строителството ще протече на два етапа. В първият етап ще се изгради 7-етажна сграда с 6 етажа офиси и партер. Проектът ще предложи удобни, голямо форматни офиси, отговарящи на високите изисквания на наемателите от различни сектори на бизнеса и по-специално на компаниите от аутсорсинг и IT индустрията. Досега компанията е доказала ефективното си сътрудничество с фирмите от сектора.

Пример за това са компаниите Софика и Scalefocus, които вече предпочетоха да наемат площи в Роял Сити Бизнес Парк, стопанисван от компанията. „Пловдив е привлекателен за т.нар. „икономика на знанието“ заради високо развитата образователна система с над 40 хиляди студенти, богата история и разнообразна многоезична среда в града“, коментира Константин Бояджиев, директор „Бизнес развитие“ на Галакси Инвестмънт Груп. „Бъдещето на индустрията определено е извън София, в градовете с концентрация на университетски центрове, с добре образовани млади хора. Пловдив е първият български град, който абсолютно целенасочено се развива в тази насока“, допълни още той.