Фондовете, инвестиращи в акции, са регистрирали отлив на капитал в размер на 19 милиарда долара през изминалата седмица, като инвеститорите продължават да пренасочват своите сресдтва към облигационни фондове.

Фондовете, инвестиращи в държавни облигации, са се радвали на най-дългото седмично повишение на активите от четири години насам, докато инвеститорите търсят „защита“ в тях.

Развиващите се пазари са регистрирали девета седмица подред на отлив на капитали, като от тях са изтеглени 4.5 милиарда долара.

Отливът от фондовете, инвестиращи в щатски акции, е възлязал на 15.9 милиарда долара, а от тези, инвестиращи в Европа – в размер на 800 милиона долара.

Фондовете, инвестиращи в Япония, са единствените с позитивен ръст на активите.

За последните четири седмици инвеститорите са изтеглили нетно 46 милиарда долара от фондовете, инвестиращи в акции.

Отливът от развиващите се пазари възлиза на 58 милиарда долара от началото на годината.

Сред най-засегнатите са били фондовете, инвестиращи в Южна Америка, като изтеглените от тях средства възлизат на около една пета от общите им активи. Само през изминалата седмица бразилските фондове са регистрирали изтеглени средства, равняващи се на 1% от техните активи.

Забавянето на китайската икономика и перспективите за първото повишение на лихвите в САЩ са сред факторите, които карат инвеститорите да изтеглят своите средства масирано от развиващите се пазари.