Изследване на Кantar WorldPanel сочи, че щатските потребители сменят устройството си средно на 22 месеца. Този срок се доближава до голяма степен до 24-месечния срок, масово използван досега от мобилните оператори за договори при субсидирани от тях устройства.

Вижте още: 10-те най-добри смартфона в света

С настъпването на края на тази ера, когато водещите оператори се отказват от тази практика, специалистите прогнозират, че времето за ъпгрейдване на смартфоните ще се понижи, но ще се запази около 20 месеца.

Изследването сочи, че потребителите на BlackBerry сменят най-рядко устройствата си. Това те правят средно на 32 месеца.

Тези, които най-често сменят смартфона си – средно на 16 месеца, са потребителите на моделите Lumia.

Собствениците на iPhone подменят устройствата си средно на 25 месеца. За сравнение, тези на основния конкурент на Apple – Samsung, сменят устройствата си след 18 месеца.

Може би заради по-големите екрани на новите модели на Apple - iPhone 6 и iPhone 6 Plus, от септември 2014 година насам 32% от собствениците на iPhone са закупили ново устройство. 47% от тях са купили 4.7-инчовия модел iPhone 6, а 16% - iPhone 6 Plus.

Голям процент от покупките на iPhone се осъществяват при представянето на новите модели заради спада в цената на старите. Например през изминалата година 32% от продажбите на модела iPhone 5s са станали реалност след представянето на iPhone 6.