Facebook работи по бутон "не харесвам" под постовете в социалната мрежа.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Марк Закърбърг съобщи за тестовете на новата функция, докато отговаряше на въпроси на потребителите на социалната мрежа.

"Хората питат за бутона 'не харесвам' от много години. Днес е специален ден, защото ще кажа, че работим по него," заяви Закърбърг.

Бутонът "не харесвам" бе обект на много дискусии през годините.

Закърбърг заяви, че компанията работи от известно време по новата функция, която ще позволи на потребителите да изразяват и други емоции, освен "харесвам", защото "ние не искаме да превръщаме Facebook във форум, където хората гласуват за или против постове."

Според Закърбърг новата функция ще позволява на потребителите да "изразяват съпричастие" с приятелите си във Facebook, обяснявайки това, което много от хората с профили в социалната мрежа вече знаят: "Ако споделяте нещо, което е тъжно..., тогава другите може и да не се чувстват комфортно да 'харесат' този пост."

Той също така добави, че създаването на бутон „не харесвам“ е изненадващо трудно, но от Facebook смятат, че скоро ще започнат тестове, преди по-мащабното му пускане.

Главният изпълнителен директор на Facebook отговори и на въпрос за работата на компанията по платформата за виртуална реалност Oculus. Закърбърг заяви, че изживяването ще бъде свързано "не само с неща, които съществуват на този свят, но и с неща, които дори не могат да се изпитат на този свят", като среда на нулева гравитация.

Закърбърг засегна и въпроса за изкуствения интелект. За разлика от мнозина представители на технологичния сектор Закърбърг заяви, че не се страхува толкова от последствията за човечеството, особено предвид това колко полезни приложения, използващи изкуствен интелект в момента се разработват (като колите без шофьор.)