По света има много диктатори, които са добре известни с тираничното си управление - като Ким Чен Ун. Има обаче и много други, които минават под радара на световните медии.

Те може да нямат директна връзка със Запада или да не разполагат с ядрен арсенал, но деспотичните им действия трябва да бъдат известни.

Вижте няколко такива диктатори, подбрани от Ozy.com, които споделят помежду си шокиращо незачитане на човешките права и неограничена власт да преследват собствените си народи.

Ислам Каримов: Вари затворници живи

77-годишният президент на Узбекистан е в челните места на класацията по потъпкване на човешките права.

В продължение на 24 години централноазиатската държава, която се намира близо до Каспийско море, е тероризирана от собствения си лидер, който е избил хиляди невъоръжени протестиращи, принуждава деца да работят при робски условия и е вкарал хиляди в затвора заради вярата им.

Каримов дори е екзекутирал затворници без съдебен процес, в това число сваряването на няколко човека живи.

Вижте още: Елате с нас на тайна разходка из Северна Корея (снимки)

Яхия Джамех: Заплашва хомосексуалисти с обезглавяване

Откакто поема властта в Гамбия с преврат през 1994 г., президентът Джамех, или “негово превъзходителство,” както предпочита да бъде наричан, ръководи страната със смъртоносна комбинация от страх, репресии и убийства. ч

Той е известен с това, че е стрелял по тълпи с мирни протестиращи, вкарвал е в затвора хора по подозрения в магьосничество и дори е заплашвал хомосексуалистите, че ако не напуснат страната в период от 24 часа, ще бъдат обезглавявани.

Исаяс Афеверки: Африканският лидер, който въведе на практика неограничена военна служба

69-годишният Афеверки е президент на Еритрея от обявяването на независимостта на страната през 1991 г. и въпреки това нито един човек там не е гласувал за него.

Няма и причина, след като в продължение на 24 години той деспотично управлява страната, където измъчванията са нещо обикновено, затворите са претъпкани, а всички на възраст между 15 и 50 г. служат задължително в армията, а след това остават в резерва.

Освен всичко това администрацията на Афеверки е вкарала в затвора хиляди хора заради политическите им убеждения.

Мсвати Трети: Използва властта на короната, за да се жени за млади жени

Този тип е далеч от благородството. Мсвати използва, че властта в Суазиленд е концентрирана в неговите ръце (това е последната абсолютна монархия в Африка), за да задоволява всяка своя деспотична нужда.

Първо, той принуждава млади жени да се омъжват за него на всеки две години, защото полигамията, никак не изненадващо, е законна в Суазилент. Той също така не се интересува от демокрация или от това да има храна за бедните, или пък в намирането на работа за 23% от населението, което в момента е безработно.

Този деспот, който става крал на 18 г., има общо 15 съпруги и безброй луксозни автомобили. Той може да прилича на герой от анимационен филм, но корупционните му практики не са никак забавни.

Вижте още: 10 диктатори и техния луксозен живот

Александър Лукашенко: Изпраща активисти в трудови лагери

Бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс нарече Лукашенко “последният европейски диктатор”. Лукашенко е президентът на Беларус и управлява бившата съветска република с железен юмрук.

Той цензурира медиите, изпраща активисти, борещи се за човешките права, в трудови лагери и се отървава от политическите си противници, като или ги хвърля в затвора, или прави така, че да изчезнат, както в случая с бившия министър-председател и лидер на опозицията.

Чумали Саясон: Използва одобрени от държавата отвличания

Президентът на Лаос може да е на 78 г., да носи очила и да има изтъняваща коса, но кроткият му външен вид прикрива тиранична личност.

Броят на случаите, в които е Саясон потъпквал човешките права, е дълъг колкото река Меконг, която преминава през Лаос, а неговото правителство притежава всички вестници, телевизии и радиа, като по този начин ефективно заглушава свободата на словото.

Ако някой пък успее да се справи с тези ограничения, има вероятност да попадне в затвора и дори да изчезне. Преди няколко години най-видният социален активист в страната - Сомбат Сомфон, изчезва, след като е спрян за проверка от полицията.

Държавата отрича да има някакъв пръст в това, но според организации за защита на човешките права това е било одобрено от нея отвличане.