Учени са пренесли квантова информация, носена от светлинни частици - фотони, на разстояние 96 километра по оптични влакна, пише Агенция Фокус като се позова на Discovery News.

Технологията не би могла да ни транспортира от едно място на друго, но е в състояние да допринесе за разработката на квантов компютинг, неразбиваемо криптиране на компютърни данни и дори да доведе до създаване на квантов интернет в бъдеще.

В случая квантовата информация е информацията, съдържаща се в един фотон. Тя се нарича квантово състояние и обяснението й, подобно на другите аспекти на квантовата наука, е отвъд нормалните величини на всекидневието ни.

Хироки Такесуе, гостуващ учен в Националния институт за стандартизация и технология на САЩ (NIST), и колегите му са успели да пренесат квантовото състояние на един фотон в друг фотон на разстояние над 96 километра.

Такива опити са правени и преди, но телепортирането на квантово състояние по оптични нишки не е лесно. Често голяма част от квантовите данни се загубват в нишките, а темпът на трансмисия е много нисък. “Само около един процент от фотоните преминават целия 100-километров път по влакната”, казва изследователят Марти Стивънс.

Такесуе и екипът му са използвали нов вид детектор на единични фотони, разработен от NIST.

Въпреки че разстоянието на пренос е рекордно, учените трябва да извървят дълъг път, преди да станем свидетели на стабилен квантов интернет, а да стигнат още по-далече, за да можем да се телепортираме от офиса си, избягвайки автомобилния трафик.