Акциите на швейцарската минодобивна компания Glencore Plc се понижиха с най-много в историята си, до нов исторически минимум, след като от Investec Plc предупредиха, че в компанията е останала малка стойност за акционерите.

Книжата на компанията загубиха 17% от стойността си до 80.26 пенса за брой, при търговията им в Лондон, или най-ниската им стойност от първичното й публично предлагане през 2011-та година, в което тя набра 10 милиарда долара.

От началото на годината те са поевтинели със 72% и са най-зле представящия се компонент на индекса FTSE 100.

На Glencore се наложи да спре изплащането на дивидент и да емитира нови акции, като част от усилията си да намали дълга си с 10 млрд. долара, вследствие на забавянето на икономиката на Китай.

От щатската инвестиционна банка Goldman Sachs определиха през изминалата седмица действията на компанията за намаляване на дълга й като неадекватни.

„Предизвикателната среда в сектора на миннодобивните компании поставя под въпрос колко стойност е останала за акционерите, ако нивата на цените суровините не се повишат“, се казва в анализ на Investec, който инициира масираните разпродажби.

Акциите на компанията се понижават с над 16% за втори ден в рамките на седмица, като те са се понижавали в седем от последните осем дни.

Glencore е наела банките Citigroup и Credit Suisse Group AG да продадат миноритарните пакети от земеделския бизнес на компанията, според запознати. Мерките са част от усилията й за намаляване на дълга, в допълнение на новата емисия акции на стойност 2.5 милиарда долара. Компанията цели да намали дълга си от 30 на 20 млрд. долара.

„В настоящата среда дългът остава основен източник на притеснения за компаниите от минодобивния сектор. На Glencore може да й се наложи предприемането на по-нататъшни мерки по преструктуриране“, прогнозират още от Investec.