Азиатските индекси се повишиха, продължавайки ръста си от постигнатия вчера шестгодишен връх. Подобряване на перспективите пред световната икономика и най-голямата минодобивна компания в света - BHP Billiton, съдействаха за повишенито на индексите.

Индонезийската рупия се повиши до най-високото си ниво от май насам, докато цената на петрола се понижи.

Виж още: Краят на стимулите от Фед води до корекция 15-20%?

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia Pacific Index, добави 0.4% към стойността си, регистрирайки трети ден на повишения и нов шестгодишен връх.

Фючърсите на Standard & Poor’s 500 се търгуват без съществено изменение днес след ръста на индекса вчера.

Австралийският долар се повиши с 0.4%, след като инфлацията в страната се е ускорила с повече от очакванията през изминалия месец, което завиши спекулациите за повишаване на лихвите в страната.

Петролът загуби вчера 0.4% от стойността си и се търгува при ниво от 102 долара за барел.

Междувременно вчера данните за щатската инфлация отчетоха забавянето й през юни, намалявайки вероятността, според пазарните участници, за по-ранно понижаване на лихвите.

Китайските индекси продължават с повишението си заради растящите спекулации, че правителството ще предприеме по-нататъшни действия за стимулиране на пазара на имоти, който проявява сериозни признаци на забавяне.

Европейските финансови министри гласуваха за ограничаване на достъпа на Русия до капиталовите пазари.

“Не смятам, че Фед ще бърза да повишава лихвите скоро, предвид на данните за ниската инфлация“, коментира Тоби Лоусън, ръководител "Търговия - отдел деривати" в Newedge Group SA, цитиран от Bloomberg.

“Пазарът бе изплашен през изминалата седмица от потенциално нарастване на напрежението между Русия и Украйна, но тези опасения поотшумяха“, допълва още анализаторът.

Акциите на BHP се насочват към най-високото си затваряне от февруари насам, след като обявиха ръст в добива си на желязна руда от 19% през изминалото тримесечие, което превиши средните очаквания на анализаторите.