Анархистичния увеселителен парк на популярния уличен творец Банкси, който осмива капитализма и културата на консуматорското общество, допринесе за истински икономически бум в един замиращ британски крайбрежен град.

Dismaland трансформира изоставен воден парк в Уестън сюпър Меър в ужасяваща пародия на тематичен парк, със запуснат замък, мъртва Пепеляшка и Смъртта, която се вози на блъскащи се колички.

Според местните власти атракционът, който затвори в неделя след като бе отворен в продължение на пет седмици, е привлякъл над 150 000 души в югозападния английски град с население от 75 000 души.

Вижте още: Dismaland - семейният парк, неподходящ за деца

Фенове от цял свят изкупиха всичките налични билети, които бяха ограничени до 4 000 на ден. В последният концерт в парка в петък участваха изпълнители като De La Soul, Pussy Riot и вокалът на Blur.

От Visit Somerset обявиха, че Dismaland e донесъл 20 млн. паунда (30 млн. долара) приходи на региона, който изпитва затруднения, откакто мнозина британци започнаха да почиват повече в чужбина отколкото на своето крайбрежие.

Местните власти се надяват да използват обекта и за бъдещи подобни събития.

Банкси, който никога не е разкривал пълната си самоличност, започва кариерата си с графити по стените в родния му град Бристъл, като впоследствие се превръща в един от най-известните улични творци. Негови често сатирични творби са се продавали на търгове на цени до 1.8 млн. долара.