Бившият служител на Google Санмей Вед се определя като късметлията, притежавал домейна Google.com, макар и само за минута.

Вед споделя пред Business Insider, че късно една вечер преглеждал Google Domains, услугата на компанията за купуване на домейни, когато забелязал, че Google.com е свободен.

Вед забелязал, че в Google Domains вместо сивото тъжно лице, което символизира, че даден домейн е зает, срещу Google.com стояло зеленото щастливо лице, което показвало, че сайтът е свободен.

Цената за закупуването на най-посещавания сайт в света била едва 12 долара.

"Аз съм бивш служител на Google, затова следя какво се случва там. Написах Google.com в търсачката и ми излезе резултат, че домейнът е свободен," споделя Вед. "Помислих си, че това е някаква грешка, но всъщност можех да купя домейна."

Вижте още: Най-скъпите домейни в историята

Вед добавя Google.com в онлайн количката си за пазаруване и изненадващо за него трансакцията се осъществява.

Вместо да обаче да получи от Google стандартните имейли, които го известяват за покупката, неговата платформа, в която следи останалите сайтове, на които е собственик, се обновява със съобщения за собственика на домейна Google.com. Той също така получава имейли с вътрешна информация, които в последствие изпраща на екипа по сигурността в Google.

"Плашещото в цялата история бе, че получих достъп до контрола върху сайта за минута," казва Вед.

Той прави скрийншотове на всичко и описва подробно цялото преживяване в LinkedIn.

Притежанието му на Google.com обаче не трае дълго. От Google Domains отменят продажбата минута по-късно като го уведомяват, че някой вече е взел сайта преди него и връщат на Вед платените 12 долара.

"Така за една минута имах достъп," казва Вед. "Поне мога да кажа, че аз съм човекът, който притежаваше Google.com за минута."