С ново име и финансова подкрепа от китайският милиардер Лу Гуанки, производителят на електрически автомобили - Fisker Automotive Inc. се прероди и се надява да се превърне в успешен конкурент на популярният щатски производител Tesla.

Промяната в името на компанията е от Fisker на Karma, като същото име ще носи и първият й хибриден модел, който ще струва 115 000 долара.

Невъзможността на Fisker да плати дългове в размер на 139 милиона долара, доведе компанията до фалит и нейната продажба.

Новата компания Karma разполага с 300 служители към настоящия момент.

Новият модел Karma се очаква да излезе на пазара през следващата година, като успехът остава под съмнение в условията на пазар отличаващ се с висока конкуренция. Наблюдава се и сериозно забавяне на хибридните автомобили, предвид поевтиняването на горивата на международните пазари.

Сегментът на хибридните автомобили и електромобилите, става все по-конкурентен. През тази седмица от Tesla представиха новия си модел Х. General Motors съвсем скоро ще представи новия Chevrolet Volt, а от BMW подготвят хибридна версия на емблематичния за компанията модел Х5.

Китайският милиардер Лу е ръководител на производителят на авточасти Wanxiang Group Corp. Той е стартирал кариерата си с производство на велосипеди и вижда голям потенциал при електрическите автомобили, особено за решаване на кризата със замърсеността на големите китайски градове.

Моделът Karma е хибрид, който може да изминава 350 мили (560 километра), посредством батерията си и резервоара си от бензин. За сравнение моделът на Tesla - Model S, който е в същия ценови клас и изцяло електрически автомобил изминава 295 мили с едно зареждане.