Броят на оповестените съкращения от щатски компании се е повишил с 43% на месечна база през септември, вследствие на огласените съкращения в големи компании като Hewlett-Packard, посочиха изнесени днес данни на консултантската компания Сhallenger, Gray & Christmas.

Щатските компании са оповестили 58 877 съкращения през септември, спрямо 41 000 през август. Това е третата най-голяма стойност на показателя за тази година.

Така за третото тримесечие обемът на оповестените съкратени места възлиза на 205 579, което прави тримесечието най-лошо за последните шест години.

Данните стават реалност ден преди изнасянето на резултатите за заетостта и безработицата в САЩ през изминалия месец.

От началото на годината работодателите са оповестили плановете си да намалят броя на работните си места с 493 431, което е повече от съкратените работни места за цялата изминала година в размер на 483 171.

Секторът за производство на компютри е отбел най-голямо намаление на работните места, поради оповестените съкращения от 32 500 от производителя Hewlett-Packard.

Енергийният сектор допринася с най-много за понижението на работните места от началото на годината, като в него са обявени съкращения в размер на 72 708.