Някои до преди дни са били на море или на планина, а ние вече даваме идеи за октомврийски пътешествия. Наистина ли? Да, точно така. Лятото може да приключва по нашите ширини, но това не е вярно за много други кътчета по света.

Русия: там, където е топло

Октомври е прекрасно време за организиране на пътешествие в Крим. Жегата вече не е толкова силна, купищата туристи ги няма, а хотелите са свалили цените. Скоро започват фестивали, посветени на винената реколта. Горите пък призовават за дълги и освежаващи разходки.

Остатъците от топлото време можете да уловите и в Сочи. Между 9-ти и 11-и октомври там ще има много бързи коли. Става дума за „Формула 1”.

Близък Изток: лято

В Обединените арабски емирства слънцето е наистина палещо. Въздухът е с температура до 35 градуса. Ако не сте се нарадвали на лятото до насита, това е вашата дестинация. Там ще продължите да се печете на плажа, ще се потапяте блажено във вода, топла като мляко, и т.н.

Кипър: кадифеният сезон

В Кипър слънцето е гостенин 300 дни в годината. Октомври не прави изключение: обикновено прогнозата гласи: сухо и ясно, температура на въздуха около 27 градуса, температура на водата – 22 градуса. Това е дестинация, на която можете да отведете и децата. Разбира се, трябва да съчетаете нещата и с училището. Ако сте в Лимасол или пък Ая Напе, задължително обмислете екскурзия. Съветваме ви да планирате кацането към 1-и октомври, тъй като тогава се отбелязва Деня на независимостта. Ще има концерти, военни паради, театрални представления и т.н.

Европа: събитиен туризъм

В Европа по това време вече не е горещо, затова спокойно можете да обикаляте и да заснемате забележителности. Както и да организирате тематичен тур.

Хърватия: Мандарини – сочните плодове съзряват в долината на река Неретва. Туристите с
удоволствие вземат участие в събирането на реколтата от милионите мандаринови дървета.

Португалия: китове – в акваторията на Азорските острови живеят 23 вида китове, има още кашалоти и делфини. „Китовият” туризъм е особено популярен в района на островите Пику и Фаял.
Активният период е от април до октомври включително.

Италия: шоколад – в град Перуджа от 16-ти до 25-ти октомври ще се състои най-големият в Европа шоколадов фестивал „Еврошоколад”. Изкусихте ли се?

Германия: бира - От 19-ти до 4 октомври в Мюнхен се провежда популярният фестивал „Октоберфест”. Ако сте любители на пивото, задължително трябва да посетите това събитие. За мезе има наденички и други национални кулинарни изкушения.

Австрия: сняг – Ако вече тъгата по снега и ските е свръх удържимото, можете да се порадвате на зимни спортове в Австрия. Още през септември тук става доста снежно в планините, а в края на октомври време са стартирали сериозни шампионати.