Небето на Плутон, както и на Земята, е синьо, а на Марс дълго време може да са съществували езера. Преди това имаше съобщения, че ще бъде направено изумително откритие, свързано с планетата джудже.

Според данните, получени от космическата сонда New Horizons, в атмосферата на Плутон се наблюдава синя мъглявина, която стои като ореол на фона на черното космическо пространство.

Според изследователите, този ефект се дължи на присъствието в атмосферата на органични частици. Сами по себе си, тези частици са сиви или червени, но техният размер прави възможно отразяването на слънчевата светлина така, че при наблюдаване на атмосферата Плутон, тяа изглежда синьо.

Освен това сондата е открила на повърхността на Плутон малки площи, покрити с лед. На снимките замръзналите водни площи са изобразени в червено. Учените се опитват да разберат каква може да е причината за такъв необичаен цвят на замръзнала вода.

Друга група от изследователи космическа агенция заяви, че марсоходът Curiosity е открил на Червената планета следи от древни езера, съобщава БГНЕС.

"Данните от марсохода дават основание да се каже, че преди около 3.8-3.3 милиарда години на Марс дълго време е имало езера и реки", казва Ешуин Васанада от лабораторията на НАСА за изследване на Марс.