Акциите на най-големия онлайн търговец в Китай - Alibaba Group Holding, са на път да се понижат под цената от първичното публичо предлагане със старта на щатската борсова търговия.

На извънборсовия пазар акциите на Alibaba се търгуват с понижение от 5.5 долара, или 7.8%, при ниво от 62.88 долара за брой.

Компанията осъществи първично публично предлагане на 18 септември миналата година при нива от 68 долара за броя. Тя набра рекордните 25 млрд. долара.

Във основа на набраните досега средства, IPO-то на Alibaba е третото най-голямо в историята, след тези на Agricultural Bank of China Ltd (22.1 млрд. долара през 2010 г.) и ICBC (22 млрд. долара през 2006 г).

Много от големите инвеститори милиардери, които имаха дялове в компанията, са ги продали. Последният такъв е Джордж Сорос.

Виж още: Сорос продал инвестицията си в Alibaba

Според данните, изнесени в средата на този месец, в края на първото тримесечие на тази година фондът на Сорос - Soros Funds Management, е имал в активите си акции на Alibaba на стойност 370 милиона долара. Към 30 юни обаче сумата е паднала на едва 4.9 милиона долара.