Те са наистина вежливи хора

Не се удивявайте, ако скинхед случайно ви настъпи по крака и след това горещо се извини. Поляците сякаш автоматично поднасят вежливо извиненията си. Те се възползват от вежливостта много често и по най-различни поводи, в отличие от практиките в други страни.

Към непознаните хора поляците се обръщат на „Вие”. Да наречеш някого просто „мъж” или „жена” е неприемливо. В същото време възрастните поляци могат без притеснение да се обръщат към младите с „момиче” и „млади човече”.

Етикет се спазва и в деловото общуване. И тук чужденецът трябва да бъде внимателен.

Например, не е прилично да напишете следното съобщение при кандидатстване за работа: „До директора на фирма Н: искам да ме назначите на работа”. Задължително трябва да се извините за причиненото безпокойство.

Обръщението е по-добре да бъде под формата „Уважаеми директоре”, „Много горещо Ви моля да ме назначите на работа” – освен това е добре да опишете и причините за искането си.

Поляците обожават да се оплакват



Оплакването е любим спорт на всички поляци. Не се опитвайте да се съревновавате с тях. Отговорът „всичко е добре” на въпрос „Как сте?” се смята за неприличен. Защо? Защото като кажете „добре”, така звучите подозрителни. Животът не може да бъде лек и добър.

Полша е „тихият гарван” с растящ БВП на фона на кризата в Европа. Да, може кризата да не е усетена по тези ширини кой знае колко силно, но какви прекрасни пътища има в Германия...

Те се съгласяват, когато им предлагате нещо, от третия път

Истинският поляк няколко пъти ще ви откаже. Дори и да го каните на пиршество, традицията повеля да ви се опъне поне няколко пъти. Защото да се съгласяваш веднага е некрасиво.



Поляците са силно религиозни

Религията е много важна за тях. Всяка неделя огромна маса хора се отправя към църквите. Всички задружно празнуват Великден и Рождество, а най-важните празници в страната са католическите.

Много поляци делят живота на периоди: от кръщението до първото причастие, от първото причастие до първото миропомазване, от миропомазването до венчавката и от венчавката до смъртта.

Всички те учат

В Полша висшето образование вече не е престижно или модно. То е задължително. Учат абсолютно всички.

Понякога не е ясно защо, но такова нещо като чистачка без средно образование, не дай, си боже, да има! В същото време култът към образованието не върви ръка за ръка с добрата реализация и солидната заплата.



Поляците се запасяват с храна

Те се грижат за децата и роднините си, които живеят в други градове. „Слои” – т.е. бурканът, е неизменна част от практиките на полското семейство. Челядта се отправя да учи в друг град или пък мъжът отива в командировка, с тях се превозва и домашната храна в буркани.

Без буркани живот в Полша няма! Всяка събота и неделя колите, автобусите и влаковете се пълнят с буркани, които да стигнат до огладнелите деца и роднини. Ако на полските студенти им забранят внасянето на буркани в общежития, прогнозата е гладна смърт.

За тях всички нации от бившия СССР са руснаци

За поляците всичко, което живее на изток от Полша, са руснаци. Затова не се учудвайте, когато споменете, че идвате от Беларус или Украйна, че ще ви попитат: „И какво се случва сега в Русия?”.