България е на 49-а позиция като най-добро място за остаряване в света, сочи класацията Global Age Index, направена от AgeWatch.

Страната ни се отличава с 1.9 милиона души на възраст над 60 години, което представлява 26.9% от населениетой. Процентът се очаква да се повиши до 30.1 през 2030 година, както и до 36.4% през 2050 година.

Деветнадесет са годините на очакван живот след 60-те у нас, като 14.5 от тях се очакват да са в добро здраве, сочи още докладът. Това поставя страната ни на 68-а позиция в класацията по отношение на здравния статус.

Пенсионното покритие е доста добро - при 96% (хората, получаващи пенсия след 65 години).

Процентът на възрастните хора, живеещи в крайна бедност (с доход по-малък от половината от средния за страната), е 18.8%. Средният доход на хората над 60 години е 78.6% от средния за страната доход.

Като цяло страната ни е на 46-а позиция, или в средата на класацията, по сигурност на доходите за възрастните хора.

Най-добре се класира страната ни по отношение на достъп на възрастните хора до трудовия пазар – на 27-а позиция в класацията. 47.4% от хората на възраст между 55 и 64 години са заети.

В същото време добра предпоставка е и сравнително високото образователно ниво у нас, като 87.2% от възрастните са с поне завършено средно образование.

На противоположния фронт най-зле се класира България по отношение на социалната среда и удовлетвореността на възрастните от начина им на живот – едва на 69-а позиция.

Осемдесет и три процента от хората на възраст над 50 години не могат да разчитат на своите роднини или приятели, когато изпаднат в беда, а едва 51% се чувстват сигурни, когато се разхождат вечер сами в района, където живеят.

Едва 55% от хората на възраст над 50 години са доволни от свободата си на избор в живота, като същият е процентът и на хората, доволни от достъпността на градския транспорт.

Изследването е направено сред 96 страни, като най-доброто място за остаряване е Швейцария, която измества Норвегия от челото през тази година. Швеция, Германия и Канада попълват Топ 5 на страните, където е най-добре да остаряваш.

В дъното на класацията е Афганистан.