Настоящата 2015 година върви към своя край. Като изключим новопредставените модели на Microsoft - Lumia 940 и 940 XL, които ще започнат да се продават от ноември, всички нови смартфони на големите производители вече са в продажба.

Вижте още: Samsung продължава да губи позиции

Тези, които не са си избрали от наличните предложения, ще трябва да чакат поне четири-пет месеца, преди да започне представянето на новите модели.

Ето и кои са сред най-очакваните смартфони на водещите производители през следващата една година - на база на слухове и публикации в интернет:

Samsung Galaxy S7

Все по-упорити стават слуховете, че Samsung ще избърза с представянето на новия си емблематичен смартфон.

Очакванията са моделът да бъде представен през януари, а потребителите да имат достъп до него само месец по-късно.

Предходните две версии на модела от серията S - Galaxy S5 и Galaxy S6, бяха представени по време на мобилното изложение в Барселона, което се провежда в края на февруари.

Сред уникалните характеристики на смартфона се очаква да е чувствителен на натиск дисплей (по подобие на iPhone 6S). Друго нововъведение при модела се очаква да е портът тип USB Type-C, както и новият процесор Qualcomm Snapdragon 820.

Устройството е много вероятно да разполага с 3 GB оперативна памет и да се предлага в две версии – нормална и Edge-версия (заоблен дисплей).

LG G5 (март)

Новият емблематичен модел на LG се очаква да бъде представен през март. Специалистите прогнозират, че моделът ще е с 4К-дисплей.

От LG обичат да глезят потребителите и с някои нововъведения по отношение на дизайна (какъвто бе коженият дисплей при предходния модел), като такива се очакват и при новия.

HTC One M10 (март)

Тайванската компания придоби сериозни позиции в най-високия сегмент с популярния си модел One. Новата версия на модела се очаква през март.

Специалистите очакват метално тяло, новия процесор Snapdragon 820, 3 GB оперативна памет и две предни камери за по-добри селфита. Обикновено компанията не успява да изненада особено потребителите с новите си модели.

Huawei P9 – April

Моделът Huawei P8 се радва на изключителен успех, като се появи на пазара през април на тази година. Затова специалистите прогнозират, че през същия месец на следващата година компанията ще представи неговия заместник.

Очакванията са той да е с новия процесор, произвеждан от компанията Kirin 950, както и 5.2-инчов дисплей с резолюция от 1 080 пиксела, след като от компанията пренебрегват по-висока резолюция до момента.

Камерата се очаква да е с лазерен фокус и два сензора и с честота от 16 мегапиксела. Очакват се още сензор за пръстови отпечатъци и 4 GB оперативна памет.