Миналата седмица щатски съд е наредил на Apple да плати на подразделението за лицензиране на патенти към Университета на Уисконсин над 234 млн. долара обезщетение за това, че е използвала микрочип технология в някои от смартфоните iPhone и таблетите iPad без позволение.

Сумата е по-малка от 400-те млн. долара, която Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF) настояваше да получи като обезщетение, след като съдебен състав във вторник реши, че Apple е нарушила патента на организацията за подобряването на работата на компютърни процесори.

От Apple обявиха, че ще обжалват присъдата.

Съдебните заседатели обсъждаха решението си в продължение на 2 часа и половина преди да излязат с присъда във федералния съд в Медисън, Уисконсин. Това бе втората фаза на съдебното дело, което започна на 5 октомври.

Съдът трябваше да реши дали процесорите на Apple A7, A8 и A8X, които използват телефоните iPhone 5s, 6 и 6 Plus, както и няколко версии на таблета iPad, са нарушили патента.

WARF заведе дело срщеу Apple през януари 2014 г., твърдейки, че компанията нарушава патент от 1998 г. за технологията, която е разработена от преподавателя по компютърни науки Гуриндар Сохи и трима негови студенти.

По-голямата част от съдебния спор за нанесените щети бе за това дали определена част от чиповете на Apple, които са били използвани в устройства, продавани в чужбина, също нарушават патента на WARF. Съдебните заседатели решиха, че това е така.

От Apple имаха за цел да ограничат отговорността си, заявявайки в съда, че от WARF са заслужавали дори и по-малко от 110-те млн. долара, за които фондацията постигна извънсъдебно споразумение с Intel Corp, след като бе завела дело срещу компанията през 2008 г. за същия патент.

От Apple твърдяха, че патентът на WARF й дава право на 7 цента на продадено устройство, което се различава доста от иска на WARF, който е за 2.74 долара.