Маршът за легализиране на марихуаната продължава. Въпросите за ефекта й върху здравето придобиват все по-голяма актуалност. Кевин Хил, лекар в болница МакЛийн в Харвърд Медикъл Скул и автор на „Марихуаната: Непредубедената истина за най-популярния в света плевел”, наскоро отговори на напиращите въпроси на граждани.

Представяме ви най-любопитните моменти от дискусията.

Кои са доказаните лечебни ползи от употребата на марихуаната?

Марихуаната действа благоприятно при случаи на повръщане и липса на апетит. Освен това има сериозни доказателства за това, че марихуаната или канабисът лекуват хронична болка и облекчават състояния като множествената склероза.

Кои са недостатъците от употребата на марихуана? Колко често се наблюдава пристрастяване?

Повечето хора, които употребяват марихуана, не се пристрастяват. Публикувана официално информация сочи, че 9% от възрастните хора и 17% от тези в младежка възраст се пристрастяват.

Как диагностицирате пристрастяването към марихуаната?

Обикновено хората посягат към марихуаната заради проблеми в работата, училището или пък в личния живот.
Когато става дума за член на семейството, учител или пък треньор, важно е да се знае как нормално се държи индивидът. Спрял ли е да прави обичайни за него неща? Има ли промяна в настроението? Наблюдават се такива фактори.

Марихуаната може да повлияе на мозъка, подобно на други пристрастяващи вещества. Става дума за въздействие върху химикали като допамина. Освобождаването на подобни химикали създава чувство за удоволствие и подсилване. Именно такива емоции карат хората да посягат отново към марихуаната.



Пристрастяването е едновременно психологически и физически проблем. Хората, които се наслаждават на употребата й, може да започнат да я употребяват неумерено. Така те рискуват тя да повлияе различни сфери от живота им. Случва се да гледат на марихуаната като ключов механизъм за справяне със стреса в ежедневието.

Физическото пристрастяване се изразява в употребата на марихуана всеки ден, по няколко пъти на ден.

Симптомите на това състояние са нервност, раздразнителност, проблеми със съня. Всички те правят последващата употреба на марихуана необходимост. Важно да отбележим е, че тези симптоми не са животозастрашаващи, за разлика от симптомите на алкохолната пристрастеност.



Доказано е, че употребата на марихуана създава предпоставки за развитие на инфекции на дихателните пътища.
В същото време няма дългосрочни изследвания, които да я свързват със заболявания като рак.

Като цяло марихуаната не е толкова опасна, колкото алхокола. Това обаче не означава, че марихуаната не е
опасна.



Вдишването на марихуаната различава ли се от дъвченето й?

Рисковете са свързани със състава на марихуаната, а не с формата, под която я употребявате.

Когато дъвчем марихуана, въздействието й върху организма е по-продължително. В този случай консуматорът може да не прецени каква точно доза приема.



Съществува ли тест за марихуана?

Не съм наясно със съществуването на такъв тест. Обикновено употребата на марихуана проличава при тест на урината около 4 часа след употребата й.

Става ли марихуаната по-ефикасна?

Активната субстанция в марихуаната през последните десетилетия нараства. Това я прави доста по-ефикасна в наши дни.

Какво мислите за легализирането на марихуаната?



Аргументите „за” легализирането на марихуаната включват свобода на избор за пълнолетните хора, повишаване на приходите от данъци и намаляването на числото на арестуваните заради употреба на марихуана. „Срещу” легализацията стоят аргументи като този, че свободната употреба може да повиши случаите на пристрастяване, риск от повишаване на случаите на шофьори под влиянието на марихуана и гледната точка на компании, занимаващи се с алкохол и тютюн.

Аз съм „за” легализирането на марихуаната за развлечение, тъй като смятам, че всеки зрял човек трябва да има право да избира какво е добро за тялото му, стига да не вреди на другите около себе си.

Искам да подчертая, че в много щати, като Масачузец, въпросът не стои по този начин. Там не се пита кой е за и кой е против. Ако марихуаната бъде легализираната, въпросът е как ще изглежда самият закон, какво ще пише в него. Все повече щати ще легализират употребата на марихуана. Затова трябва да положим усилия, за да предпазим хората максимално.

Кой е най-опасният мит за марихуаната?

Най-опасният е, че марихуаната е безопасна. Не, не е. Не е толкова опасна, колкото опиата, но не е безвредна.

Повечето изследвания се припокриват по един извод. Редовната употреба на марихуана от хора под 25 години, чиито мозъци все още се развиват, е лоша идея. Възможните негативни ефекти в дългосрочен план включват проблеми от когнитивно естество, влошаване на нервната система, провокиране на депресия и повишаване на случаите на психотични нарушения.