Какви са вашите интериорни врати, а екстириорната?

Повече за тенденциите при вратите, за сигурността и комфорта, които те осигуряват в дома ни - в интервюто на Profit.bg с Борис Главчовски, който е управител на Hörmann България.

Групата Hörmann е водещ производител на врати в Европа. Как се развива компанията на пазара в България?

В мои очи достатъчно успешно. Аз съм във фирмата от 2005 година и бях първият, който започна. Щастлив съм обаче, че имахме дилъри, които много по-рано са вкарвали стока и са я продавали - от средата на 1995-1996 година. От тогава са първите врати, доставяни в Европа.

Изградихме екип и представителство. Имаме радостта да имаме нова сграда, която открихме преди седмица с шоурум, в който са представени всички актуални модели на фирмата, които се предлагат на българския пазар.

Кажете ни нещо повече за най-новите неща, които предлагате на пазара у нас.

Те са доста, в интерес на истината, тъй като ние сме разделени в частния и индустриалния сектор. По-скоро бих искал да ви споделя някои неща за частния сектор.

При най-търсените и продавани врати през последните години има усъвършенствания, които практически са и новостите които предлагаме – като по-добро заключване, по-добра термоизолация. Междувременно направихме прекъснат термомост не само в платното, но и в касата, така че разполагаме с една гама от изделия за дома, които могат да започнат с коефициент на топлопреминаване от 1.2 до 0.47.

Разликата е много голяма в този показател. Това е една сериозна новост. Разбира се, има и други, като електронно отваряне на вратата, отваряне с помощта на различни видове автомати, блокировки и много други.

Вече споменахте някои от нещата, които би трябвало много да вълнуват потребителите – изолация, сигурност. Можете ли да ни кажете кои са най-важните параметри, които да следим и да търсим в една екстериорна врата за дома?

Мога да кажа, че вратата за дома не е типичната апартаментска врата. Тя, освен че трябва да бъде здрава, трябва да има и достатъчна издражливост на шум и външни атмосферни условия. Вратата в къщата, от гледна точка на сигурност, обикновено не е най-вероятното място, от където обикновено нарушителите ще влязат.

Те много често пробват през други места – прозорци и т.н. Разбира се, това не означава, че не трябва да имаме отговорност към вратата да върши своята работа по отношение на сигурността. Но доста по-малко вероятно е да влязат нарушители през вратата, отколкото вратата се среща с агресивните атмосферни условия – като дъжд и сняг.

Така че това са изискванията към вратата – тя да запази функционалността си в годините, както и външния си вид, когато е подложена на атмосферни условия. Ако примерно има сянка или покрив, и половината врата е осветена, а другата половина - не, не може да се очаква, че след две или три години, ако вратата е с фолио, горната част ще е по-тъмна от долната.

Фолиото в този случай трябва да е UV-защитено. Ако вали силен дъжд към вратата, не се очаква този дъжд да влезе в помещението. Това са неща, които се подразбират и са част от нормалните изисквания към едно нормално изделие.

Да поговорим малко повече за сигурността. Вашите врати се препоръчват и от застрахователи, и от представители на полицията. Кои са най-важните параметри на една врата, така че тя да спре крадците поне на някакво ниво, защото знаем, че няма нищо непреодолимо?

Тук искам да си позволя да изляза от гамата Hörmann и да кажа нещо като човек, който е в бранша с вратите. Законодателството е решило този въпрос с няколко нормативни уредби и съответно класове на вратите. Те преди бяха VK, сега са RC - до пет.

Това ще рече, че колкото по-голямо е числото, толкова по-дълго ще устои вратата да не бъде преодоляна с използването на различни методи и инструменти. Ако в най-ниската категория това става с най-обикновени инструменти, като отверка, като например една вътрешна врата, при RC 5 би трябвало много време да се забавите при нейното отваряне.


Класове
Време на издръжливост
Описание RC 1 N (ново) 3 минути Компонентите притежават ограничена до ниска основна защита срещу опити за взлом с физическа сила (преди всичко вандализъм) като ритане, скачане, блъскане с рамо, повдигане или изтръгване. Провежда се и манипулативен тест без разрушаване с малки инструменти. Затова остъкленията от клас RC 1 N се използват евентуално при висок монтаж (например на горен етаж), когато поради липса на площ за стоене е необходима помощ за изкачване. Този клас се изпълнява само със стандартно стъкло. RC 2 N (ново) 3 минути Неопитният нарушител се опитва да разбие затворената и заключена врата допълнително с елементарни инструменти като отвертка, клещи и клин. Не се очаква директно посегателство върху поставеното остъкление. Този клас се изпълнява само със стандартно стъкло за прозорци (т.е. без защитно остъкление). RC 2 (старо WK2) 3 минути Неопитният нарушител се опитва да разбие затворената и заключена врата допълнително с елементарни инструменти като отвертка, клещи и клин. От Клас RC 2 се препоръчва остъкление съгласно EN 356. RC 3 (старо WK3) 5 минути Обичайният извършител се опитва да разбие затворената и заключена врата допълнително с втора отвертка и лост тип „кози крак“. RC 4 (старо WK4) 10 минути Опитният извършител използва допълнително режещи и ударни инструменти като брадва, длето, чук, както и акумулаторна бормашина. RC 5 (старо WK5) 15 минути Опитният извършител използва допълнително електрически инструменти, като например бормашина, прободен трион, зеге и ъглошлайф с максимален диаметър на диска 125 mm. Допълнително към класификацията по EN 356 остъклението трябва да устои на директно посегателство по време на RC5-проверката.

Ние ги имаме всички тези врати в различни изпълнения, в зависимост от изискванията на клиентите. По-важното е потребителите да се информират и да знаят, че има такава нормативна уредба, да се поинтересуват какво стои зад нея и когато тръгнат да търсят врата, от който производител, да е да се поинтересуват има ли сертификат, как е оборудвана и как е била тествана.

Това касае, от една страна, патрона, бравата, пасивни шипове и други елементи, вкарани във вратата, за да не може да бъде преодоляна.

Разкажете ни нещо повече за най-харесваните ви модели.

Най-търсената ни врата е моделът Ренодор 2015 със стъклена част. Тя е разработена на базата на това, което се търси в България и клиентските интереси. Лесно е да се направят вратите плътни, но в къщите, където коридорите са тъмни, хората предпочитат да влиза повече светлина от самото начало.

От цялата гама, която прилагаме, имаме и плътни врати, но от всички 10 модела в акции вратите с повече стъкло са най-търсените модели.

Моделът Ренодор се предлага в различни изпълнения и в цветове. Вратата в цвят „златен дъб“ е сред най-търсените врати на Hörmann на българския пазар.