Двама полицаи и няколко бойци на групировката Ислямска държава са били убити по време на престрелка, след като властите проведоха акции в няколко къщи в турския град Диарбекир.

Агенция АФП посочва, че загиналите ислямисти са петима, докато според агенция Ройтерс става въпрос са седем души. И двете агенции се позовават на източници от силите за сигурност.

Според тях стрелбата продължава и в този момент, тъй като властите се притесняват, че е възможно в региона да се намират и други ислямисти.

Това е първата подобна престрелка между членове на групировката и властите на територията на Турция. През юли Анкара започна въздушни нападения срещу Ислямска държава в Сирия, припомня БГНЕС.

Според източниците полицията е провела акции в няколко къщи в област в Диарбекир, където се смята, че се криели бойци на групировката преди началото на престрелката. Ранени са други четирима служители на реда.

Турски медии съобщават, че през изминалите дни е била проведена мащабна полицейска акция по залавянето на участници в предполагаема терористична клетка на Ислямска държава. Групата е подготвяла мащабни терористични атаки, като отвличане на самолет и взривяване на бомби в населени места.

Турските власти разшириха обхвата на операциите си срещу заподозрени бойци на Ислямска държава след двойния самоубийствен атентат в Анкара, при който загинаха повече от 100 души. Това е и най-лошата такава атака в съвременната турска история, като зад нея се предполага, че стои групировката.

Миналата седмица президентът Реджеп Ердоган заяви, че сирийското разузнаване и кюрдски бунтовници, не само Ислямска държава, стоят зад нападението, което стана по време на шествие на прокюрдски групи.

Ердоган заяви, че Кюрдската работническа партия, сирийските тайни служби и организацията на сирийските кюрди са работили заедно с Ислямска държава по осъществяването на атаките от 10 октомври.