Вие как пиете кафето си – черно или с мляко и захар? Отговорът на този въпрос не е толкова незначителен, колкото изглежда на пръв поглед.

Проведено наскоро проучване на университета в Инсбрук показва, че има връзка между вкусовите предпочитания и характера на човек.

В проучването са участвали 500 мъже и жени. В първата част от него са им показани храни и напитки, които попадат в една от четирите вкусови категории – горчиво, сладко, солено и кисело. Те трябвало да ги оценят по шестобална система.

Подобни въпроси са включени и за чертите от характера им, като трябвало да се разпознаят и самоопределят в серия от сценарии, в които е използвана сила или агресия – от типа на „Стряскал съм хора, които познавам“.

В третата част от проучването трябвало да определят кои от изброените черти ги описват най-добре – отворен към експерименти, екстровертност, съвестност, любезност, нервност.

И накрая участниците отговорили на въпроси, свързани със садистичните наклонности. Те трябвало да оценят по петобалната система посочените твърдения, в зависимост от това колко добре ги описват.

Вижте още: 10 странни факта за кафето

Резултатите от анализа на отговорите показват, че горчивият вкус издава негативни черти от характера. Хората, които предпочитат храни, които нагарчат, като бира, репички или черно кафе, може да проявяват също садистични наклонности. Сладкото и любезността пък са пряка връзка помежду си.

Колкото повече горчиви храни предпочита човек, толкова повече негативни черти в характера има, показва проучването.

Проучването, разбира се, показва определени тенденции, наблюдавани сред участвалите в него. Както всяко правило, винаги има изключения и далеч не означава, че всеки, който пие кафето си без захар, е избухлив садист. Има и много хора, които пият кафето си черно, но не харесват бира или обратното.