Повечето от днешните най-богати хора в Русия, т. нар. олигарски, натрупват състоянията си след приватизацията в страната през 90-те години на миналия век. Но не и Рустам Тарико.

Той е роден на 17 март 1962 г. в град Мензелинск в Татарстан. Тарико не познава баща си и като млад работи във фермата на чичо си. На 17-годишна възраст, с дупки в обувките си, той отива в Москва, за да учи икономика.

За да се издържа, му се налага да работи и затова започва да мете улиците на руската столица, дори и при -20 градуса по Целзий срещу 70 рубли на месец.

Скоро обаче Тарико започва първия си собствен бизнес – почистваща компания, която основава с негови приятели. Назначен е и като сервитьор в ресторант, където често наблюдава един от редовните клиенти на заведението да поддържа огъня с пари.

„Гледах го как хвърля пари и си мислех за майка ми, семейството ми, за приятелите ми“, казва Рустам Тарико.

Той напуска работата си по време на реформите при Горбачов, като започва да помага на чуждестранни туристи, посещаващи Москва, да запазват хотелски стаи. Партньортството му с италианска компания му носи прилични доходи – по около 10 000 долара на месец.

През 80-те години Тарико започва внос на италиански шоколади, а по-късно си осигурява екслузивни права при импорта на Martini в бившия СССР. Малко по-късно, през 1995 г., той вече е най-големият вносител на Martini в света.

През 1992 г. Тарико прави пореден добър бизнес ход, основавайки компанията си Roust Inc. Тя бързо става водещ алкохолен дистрибутор, държейки ¾ от руския алкохолен пазар, като в портфолиото му влизат още марки като Johnnie Walker и Baileys.

Вижте още: Как живее най-богатата жена в Русия

Шест години по-късно той основава Russian Standard Vodka - първата премиум водка в Русия. Днес тя се изнася в над 80 страни по света.

Но Тарико не се спира дотук. Заедно с партньорите си от McKinsey & Co., Тарико основава Russian Standard Bank. След само 3 г. тя е лидер на пазара на потребителско кредитиране, а днес дава работа на повече от 25 000 души. Така през 2006 г. Тарико влиза в клуба на милиардерите на сп. Forbes.

Животът му също е луксозен. Той похарчи 2.7 млн. долара за партито по време на 45-годишнината си във Венеция, като на него са присъствали дори Мис Русия и Мис Италия.

Самолетът на Тарико Boeing 737, който е с цена от 50 млн. долара, е боядисан в цветовете на Russian Standard Vodka, яхтата му носи имената на близначките AnnaEva, а едно от именията му - това в Сардиния, той купува от жената на Силвио Берлускони.

Днес състоянието на Тарико се оценява на 1.75 млрд. долара.