Повече от 7 години продължи драмата по развода на Дмитрий Риболовльов и вече неговата бивша съпруга Елена. Само преди дни двамата информираха медиите, че са постигнали споразумение за окончателната сума, която Елена да получи от руския милиардер.

Ето и цялата история на двойката, приключила с дело за развод, който преди година медиите по света определиха като най-скъпия в историята.

Елена и Дмитрий се запознат още в първия ден от следването си в университета в Перм, Русия. Женят се в Кипър преди 23 години, много преди той да забогатее.

Според последната класация на сп. Forbes Риболовльов е 165-ият най-богат човек в света и 14-и в подреждането на богаташите в Русия. Неговото състояние се оценява на 8.5 млрд. долара.

Съпругата му Елена е до него по време на възхода му, като двамата дори преживяват период, в който Дмитрий лежи в затвора за 11 месеца през 1996 г. заради обвинения в убийство на свой конкурент.

По това време тя се мести да живее в Швейцария, а Дмитрий е пуснат след по-малко от година поради оттегляне на обвиненията.

Заплахите за живота му обаче го карат да носи бронирана жилетка в идните месеци.

Вижте още: Невероятният живот на руския олигарх Дмитрий Риболовльов

Така се стига до навечерието на 2008 г. Елена му връчва молба за развод, като основните доводи са многобройните му изневери.

Госпожа Риболовльова споделя, че вече не може да издържа на изневерите му, като допълва, че мъжът й е известен с партитата на яхтите си, където заедно с негови приятели и други олигарси се е „наслаждавал“ на по-млади жени.

Борбата в съда започва, след като Елена отказва да сключи споразумение с Дмитрий за около 1 млрд. долара. Така през май миналата година швейцарски съд й присъди 4.5 млрд. долара. След обжалване от страна на адвокатите на съпруга й сумата намалява до 603 млн. долара.

В това време Елена обвини Дмитрий, че прехвърля активи на тръст отвъд океана и че купува недвижимости, включително апартамент за 95 млн. долара в Палм Бийч, пентхауз в Сентрал Парк в Ню Йорк за 88 млн. долара и остров в Гърция за 150 млн. долара.

Адвокатите на двамата не оповестиха срещу каква сума двойката си е стиснала ръцете.

От преди дни пък стана ясно, че друг руски милиардер - Владимир Потанин, е предложил по 250 000 долара месечна издръжка на съпругата си Наталия, както и имоти в Москва, Лондон и Ню Йорк. Наталия обаче държи на половината от състоянието му.