Изпълнителните директори на 100-те най-големи щатски компании не бива да се притесняват за своите старини. По пенсионните им спестовни сметки има 4.9 милиарда долара, което е еквивалентно на спестяванията на 50 милиона американци, според данни на Institute for Policy Studies.

За сравнение - общият брой на американските домакинства е 116 милиона.

Средната сума в спестовна сметка на един от 100-те изпълнителни директори на най-големите щатски компании е 49.3 милиона долара. Тя би инициирала месечен чек в размер на 277 686 долара.

За сравнение към края на 2013 година средната спестовна сметка за пенсионирането на американците е 18 433 долара.

„Компаниите спестяват от това да не подсигуряват старините на своите работници“, коментира Скот Клингер, директор на Center for Effective Government и съавтор на проучването.

С най-големи спестявания за старините си се отличава изпълнителният директор на Yum Brands Дейвид Новак, който към края на миналата година разполага със сметка в размер на 234 милиона долара.

Сред 537-те хиляди служителя на компанията едва 8 828 разполагат със спестовни пенсионни сметки, към които работодателят добавя колкото и служителите.

„Дейвид Новак е висш мениджър в компаниите YUM и PepsiCo в продължение на 29 години, 15 от които той е изпълнителен директор. В същото време компенсациите и бонусите му са директно обвързани с печалбите на ръководените от него компании“, коментира Клингер.

В тази насока пестенето от средства, насочвани към допълнително пенсионно осигуряване за работещите, е свързано директно с по-високи бонуси за Новак и съответно по-голяма пенсионна сметка за него.