Две различни прогнози бяха дадени вчера за стойността на еврото спрямо долара за следващите няколко месеца.

Първо Дейвид Блум, ръководител на звеното за валутна търговия в HSBC, сподели, че очаква доларът да поевтинее до 1.20 за 1 евро в следващите няколко месеца.

„Не искам да купувам долари в момента... Смятам, че ралито при долара е изчерпано. Големите бичи нагласи за долара са залегнали в очаквания към Фед“, коментира Блум пред финансовото издание CNBC.

Малко по-късно точно обратната прогноза изразиха от Goldman Sachs, споделяйки, че основната валутна двойка ще достигне паритет, при това до декември месец.

Очакванията на анализаторите са, че на 3 декември от Европейската централна банка ще повишат стимулите за европейските икономики, а по-малко от две седмици по-късно, на 16 декември, Фед ще повиши лихвите в най-голямата световна икономика.

От Goldman Sachs добавят, че евро-долар ще се търгува на ниво от 1.05 до 3 декември и ще достигне паритет до края на 2015 г.

Единната европейска валута поскъпна до 1.0988 долара, добавяйки около 0.5% след достигането на 2-1/2 – годишен минимум от 1.0896 след заседанието на Фед, на което бе обявено решение за запазване на лихвите за момента.