Ако Гърция напусне еврозоната, продавайте еврото, ако Гърция остане в еврозоната, продавайте еврото. Общо взето това съветват специалистите от няколко големи финансови институции, сред които Barclays Plc и Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Причината – еврото най-вероятно ще се понижи до паритет въз основа на политиката на ЕЦБ по обратно изкупуване на облигации.

Вижте още: Възможно ли е еврото да е в началото на нов възходящ цикъл?

ЕЦБ най-вероятно ще запази политиката си на обратно изкупуване на облигации на стойност 1.1 трилиона евро до септември 2016 година. И докато това най-вероятно ще доведе до сериозен ръст в цените на европейските акции, то е възможно да видим понижение в нивата на еврото.

Единната валута е най-зле представящата се основна валута, след новозеландския долар, от началото на годината, според данни на Bloomberg.

„На този етап явно ЕЦБ ще е най-големият двигател за еврото“ смята Митул Котеча, ръководител на звеното за валутна търговия в Азия на Barclays. „Експанзивната и агресивна политика от страна на ЕЦБ до септември най-вероятно ще продължи да оказва низходящ натиск върху единната валута“, смята още Котеча.

Котеча очаква еврото да тества паритета спрямо долара през третото тримесечие на тази година.

Единната валута се повиши с 9.6% от дъното си, постигнато на 16 март, до 15 майследствие на спекулациите, че ЕЦБ ще приключи с агресивната си програма на обратно изкупуване на активи по-рано от планираното.

„Вниманието на пазара се променя от Гърция към лихвения диференциал между щатската и европейската валута“ според Ясуаки Амататсу, анализатор в Bank of Tokyo-Mitsubishi. Амататсу очаква еврото да тества нивата от 1.05-1.06 през юли.

Единната валута се очаква да се понижи с около 6% от настоящите си нива до около 1.05 до края на годината, според консенсусните очаквания на пазара.

От началото на годината еврото е загубило 4.3% от стойността си.