За пореден път инвеститорите се убедиха, че валутните прогнози са едни от най-несигурните и неточните, които могат да се правят във финансовите среди.

Само допреди няколко седмици почти всички водещи анализатори от известни финансови институции правеха прогнози за по-нататъшно поскъпване на долара и се опитваха да отгатнат не „дали“, а „кога“ еврото ще поевтинее до паритет спрямо щатската валута.

Виж още: Валутите на страните от Г-10 ще продължат да поевтиняват

От тогава насам обаче нещата се промениха драстично на валутните пазари, като доларът поевтиня значително спрямо всички основни валути.

Днес щатската валута се понижи до нов тримесечен минимум спрямо еврото, като то премина границата на съпротива от 1.1400 и се търгува при нива от 1.1430 в ранния следобед.

Прогнози на водещата инвестиционна банка Goldman Sachs, публикувани в края на април, сочеха поевтиняване на еврото до 1.02 до юни и до 0.95 до март на следващата година. За да се сбъдне прогнозата за еврото обаче, единната валута трябва да поевтинее с 10.5% в рамките на следващия месец.

Още по-отдалечени остават прогнозите за понижение на еврото до и под паритет на инвестиционната банка.

Мнение за поскъпване на долара изразяваха и други анализатори. „Щатският долар е в цикличен бичи пазар“, според Сам Тък, валутен стратег в ANZ. „Капиталите се насочват към долара, защото щатската икономика е относително силна, а лихвите се очакват да се повишават по-скоро, в сравнение с останалите развити икономики“, коментира още Тък в началото на април.

Малцина бяха анализаторите, които предвидиха наблюдаваното поевтиняване на долара през последните седмици, като не липсваха такива. Сред тях бе Питър Шиф, изпълнителен директор на EuroPacific Capital.

В края на март Шиф коментира: „Изненадан съм, че доларът поскъпна толкова много, но това не означава, че ще продължи вечно. Когато инвеститорите погледнат към реалността, ще разберат колко погрешни са тези очаквания и бързо ще се отърват от доларовите си позиции“.

Според Шиф, реалността е, че щатската икономика не се е възстановила и Фед няма да повишава лихвите скоро.

„Фед блъфира относно повишение на лихвите през 2015 година“, коментира Шиф. „Когато хората осъзнаят, че може никога да не видим повишение на лихвите, а Фед не може да намали пасива си по отношение на обратно изкупените активи и няма никаква възможност за контролиране на инфлацията, инвеститорите няма да има къде да се скрият“.

На този етап Шиф е в по-голяма степен на вярната страна, предвид на поевтиняването на долара.