Доларът отчита лек ръст спрямо кошница от валути днес, поскъпвайки спрямо еврото и британския паунд на фона на ниски обеми на търговия, тъй като няколко финансови центрове са затворени заради празници.

Еврото за последно се търгуваше на ниво от 1.1146 спрямо долара, продължавайки да се отдалечава от двумесечния връх от 1.1290, достигнат в петък. Еврото също така поевтиня спрямо йената, падайки до 133.96, в сравнение с двумесечния връх от 135.29 от петък.

Британският паунд бе заел отбранителна позиция няколко дни преди парламентарните избори във Великобритания.

Паундът се търгуваше срещу 1.5116 долара, губейки над 2% в последните няколко сесии.

"Политическата неяснота може да остане голяма след изборите," според анализатори на JPMorgan.

"Смятаме, че за съставянето на ново правителство може да са необходими четири седмици. Според нас британският паунд е прекалено скъп за изборите и заехме отново дълга позиция при евро/паунд."

На фона на поевтиняващите евро и паунд, доларовият индекс нарасна до 95.637 пункта, отдалечавайки се от двумесечното дъно от 94.399, достигнато в четвъртък.

Биковете при долара напоследък имат проблеми, тъй като рязкото забавяне на ръста на щатската икономика през първото тримесечие постави под въпрос това дали Федералният резерв ще вдигне лихвите тази година.

Президентът на Фед в Чикаго Чарлз Еванс вчера заяви, че вдигането на лихвите може да започне тази година, въпреки че, на фона на ниската инфлация и все още високата безработица, Фед би трябвало да се въздържи до началото на следващата година.

И докато Фед все още обмисля затягането на паричната политика, Централната банка на Австралия днес понижи основната си лихва до рекордно ниските 2.0%, с което остави под натиск местната валута.

Австралийският долар се понижи до 0.7850 щатски цента след решението.

"От Централната банка на Австралия предпочитат австралийският долар да се търгува на ниво от около 0.75 щатски цента," според CitiFX Strategy.

Японските финансови пазари остават затворени заради празници, като търговията там ще бъде възобновена в четвъртък.