Доларът запазва леките си повишения днес, след като в края на миналата седмица записа умерено възстановяване, след като продавачите набелязаха паунда на фона на разочароващите данни за британската икономика.

Въпреки че вече е под натиск, предвид предстоящите избори в страната на 7 май, паундът получи допълнителен удар от проучване, което показа, че ръстът на британското производство се е забавил рязко през април.

Паундът за последно се търгуваше на ниво от 1.5146 спрямо долара, след като поевтиня с над 1% в петък. Еврото се разменяше срещу 73.83 пенса след поскъпване от 1.2%.

Британците ще гласуват в четвъртък, като надпреварата в парламентарните избори е най-оспорваната от десетилетия. Според проучване на Sun, публикувано вчера, Консервативната партия на министър-председателя Дейвид Камерън има един пункт преднина пред Лейбъристката партия.

На фона на проблемите на паунда, доларът възстанови част от изгубеното. Доларовият индекс за последно бе на ниво от 95.292 пункта, след като се повиши с 0.7% в петък като преди това бе записал понижения в седем поредни сесии.

Индексът обаче все още е близо до двумесечното си дъно от 94.399, достигнато в четвъртък. Поредицата разочароващи данни за щатската икономика убедиха инвеститорите, че Федералният резерв няма да бърза с с вдигането на лихвите, които са близо до нулевите нива от декември 2008 г.

Двама от топ банкерите във Фед обаче заявиха в петък, че банката може да вдигне лихвите още през юни, стига икономическите данни да се подобрят, както се очаква, след слабото първо тримесечие.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.1187 спрямо долара, след като отстъпи от двумесечния връх от 1.1290, достигнат в петък.

Спрямо йената доларът се задържа на ниво от над 120.00, след като докосна триседмичен връх от 120.29 в петък. Еврото се търгуваше на ниво от 134.49 йени, след като най-високото й ниво в петък бе 135.29.

Очакваните днес данни по време на азиатската сесия са за производствената активност в Китай.

Ликвидността на сесията пък вероятно ще бъде засегната от официалния празник в Япония. Японските пазари са затворени за така наречената Златна седмица и ще отворят отново в четвъртък.