Брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал едва с 0.2% през първото тримесечие на годината, което се оказа далеч под средните очаквания на анализаторите за ръст от 1%.

Понижението се е предопределило от по-слабите резултати за износа и дългосрочните инвестиции, както и по-слабите правителствени разходи.

До голяма степен за по-слабия износ на САЩ е натежал скъпият долар. Износът на щатската икономика се е понижил със 7.2% на фона на ръста на вноса с 1.8% през тримесечието.

За сравнение, през четвъртото тримесечие на миналата година бе отбелязан ръст от 2.2% на годишна база.

Дългосрочните инвестиции в САЩ са се понижили с 3.4% през първото тримесечие, на фона на ръста им от 4.7% през последното тримесечие на миналата година.

Потребителските разходи са забавили ръста си до 1.9% през първото тримесечие на годината спрямо повишението им с 2.3% средно на тримесечие от началото на възстановяването през 2009 година.

Лошото време през първите три месеца на годината до голяма степен е било в центъра на лошите данни, като сериозно е възпрепятствало строителния сектор.

След разочароващите данни доларът отбеляза съществено понижение спрямо останалите основни валути. Еврото се повиши до нива от над 1.1050, докато британският паунд при нива от над 1.5400.