Европа е посочена като най-доброто място за инвестиране за първи път от 2009 година насам, сочи анкета, направена сред финансови специалисти от Bloomberg. Така Старият континент измества САЩ за първи път от челната позиция поне от пет години насам.

Тридесет и пет процента от участвалите в анкетата Bloomberg Markets Global Poll посочват европейските пазари като най-перспективни за следващите 12 месеца.

Виж още: Не всички очакват щатските пазари да падат

На второ място, с 33% от гласовете на анкетираните, са посочени щатските пазари, които заемаха челото на класацията в анкетите от ноември 2010 година насам.

Китайският пазар, който регистрира изключителен ръст от началото на годината, добавяйки 40% към стойността си, се сочи от специалистите като най-лошата инвестиционна алтернатива за следващата година.

„Потенциалното излизане на Гърция от еврозоната е като евентуалното излизане на щата Кънектикът от САЩ“, коментира Чарлз Браун, президент на B3 Financial Group. „Дали ще ни липсват? Да. Дали това ще промени икономиката? Не!“ коментира още Браун.

Основната част от финансовите специалисти смятат, че щатските държавни ценни книжа вече са в сферата на балона. Три четвърти от анкетираните смятат, че са балонизирани още цените на интернет компании и социални медии.

По отношение на валутите, доларът събира най-много предпочитания за следващата една година.

Не толкова позитивни са специалистите в прогнозите си за петрола. Само 12% от анкетираните очакват цената му да се повиши до нива над 75 долара за барел през тази година, като 41% не очакват тези нива да бъдат преминати до 2016 година.

Пазарите на Русия, Бразилия и Китай са тези, които инвеститорите би следвало да отбягват през следващата една година, според финансовите специалисти. Китайската икономика е в най-лошата си форма от поне две години и половина насам.

Виж още: Инвеститорите се пренасочват от щатски към европейски акции

Инвеститорите се пренасочват от щатски към европейски акции

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Investitorite-se-prenasochvat-ot-shtatski-kum-evropejski-aktsii/nid-134286.html

Близо двама от петима, или 40%, описват икономиката на еврозоната като подобряваща се спрямо едва 14% през януари.

През този месец МВФ повиши прогнозите си за ръст на икономиката на еврозоната до 1.5% за тази година спрямо прогнозираните през януари от 1.2%. Слабата европейска валута и ниските цени на петрола са основен източник на ръст за еврозоната.