Доларът поскъпна в азиатската сесия днес, след като възстанови почти всички загуби след излизането на данните за неселскостопанската заетост в САЩ, а еврото бе подложено отново на натиск.

Еврото за последно се търгуваше на ниво от 1.0936 спрямо долара, отстъпвайки от върха от 1.1036 от понеделник. В последните няколко седмици еврото многократно не успява да се задържи над 1.10, което предполага, че много хора продават над това ниво.

Спрямо йената доларът поскъпна до 119.50, отдалечавайки се от дъното от 118.71 йени за долар, достигнато след разочароващите данни за заетостта от петък.

Вчера председателят на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че времето за първото вдигане на лихвите от близо десетилетие насам остава неясно.

Изнесените вчера данни за сектора на услугите в САЩ показаха окуражаваща информация за износа и заетостта през март, запазвайки надеждите, че икономиката бързо ще се възстанови от забавянето през първото тримесечие на годината.

Много финансови пазари по света бяха затворени от петък заради Великденските празници. Европейските пазари отварят отново днес.

Щатският долар възвърна част от позициите си и спрямо суровинните валути, изпращайки австралийския долар до нивото от 0.7593 щатски цента, или близо до шестгодишното дъно от 0.7534, достигнато в четвъртък. След решението на Централната банка на Австралия австралийският долар поскъпна до 0.7690 щатски цента.

Австралийският долар бе подложен под натиск и спрямо новозеландския долар, след като падна под паритет за първи път вчера. От тогава австралийската валута възстанови изгубеното, поскъпвайки до 1.02 и отдалечавайки се от дъното от 0.9980 новозеландски цента за австралийски долар.

Инвеститорите продаваха австралийския долар на фона на нараствалите очаквания, че Централната банка на Австралия ще вдигне лихвите днес.

Централната банка на Австралия обаче остави основната си лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 2.25%.