Азиатските индекси се повишиха, а доларът възстанови част от изгубеното спрямо останалите основни валути след неочаквано лошите данни за заетостта в САЩ през март.

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia-Pacific, добави днес 0.7% към стойността си, до най-високите си нива от септември 2014 година насам.

Японският Nikkei 225 се разграничи от всеобщото положително настроение, като загуби 0.3% от стойността си, въпреки че неутрализира голяма част от спада си.

Новосъздадените работни места в САЩ възлязоха на 126 000 през март, посочиха изнесени в края на миналата седмица данни. Резултатът се оказа далеч под средните очаквания на анализаторите за 245 000 нови работни места в най-голямата световна икономика. За сравнение, през февруари бяха разкрити 295 000 нови работни места.

Днес европейските пазари ще са затворени във връзка с великденските празници.

Данните карат инвеститорите да не очакват скорошно повишение на лихвите от страна на Фед. Лихвите по 10-годишните облигации достигнаха двумесечен минимум при нива от 1.8% в петък.

„Доларът най-вероятно ще остане под натиск за известно време заради намаляващите очаквания, че Фед ще повиши лихвите през юни“, според Парк Ю-на, анализатор от Dongbu Securities, цитиран от CNBC.

Доларовият индекс се повиши с 0.2% до 96.727 пункта.

„Все още смятаме, че доларът ще поскъпва в дългосрочен аспект, въпреки изключително слабите данни, дошли от пазара на труда в САЩ“, според Киосуке Сузуки, директор на валутното звено за търговия на Societe Generale в Токио.

„Индикатори, като жилищното строителство, първоначалните молби за помощи за безработица, са далеч по позитивни“, допълва още специалистът.

Фючърсите на петрола се повишиха, след като Саудитска Арабия повиши цените на изнасяния за Азия петрол. Брентът с доставка през май поскъпна с 1.5% до 55.85 долара за барел.

Спот цената на златото добави 0.6% към стойността си до ниво от 1 217.06 долара за унция.