Щатският долар се търгуваше близо до тримесечни дъна, след като слабите данни за търговията на дребно се оказаха разочароващи за всички, очакващи рязко възстановяване на щатската икономика след от слабото й представяне през първото тримесечие.

Инвеститорите реагираха, като отложиха очаквания си във времето за евентуалното вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв и оскъпиха златото до петседмичен връх от над 1 218 долара за тройунция.

Лихвите по германските и щатските държавни облигации скочиха до най-високите си нива от над пет месеца, след като разпродажбите продължиха в десета поредна седмица.

Вдигането на лихвите по държавните облигации направи така, че акциите да изглеждат по-скъпи, в сравнение с дълговите книжа, и остави азиатските пазари под натиск. Понижения за деня имаше при акциите в Китай и Австралия. Японският индекс Nikkei се понижи с 0.6%.

На фона на все по-отдалечаващите се високи лихви в САЩ, инвеститорите изоставиха щатския долар и свалиха доларовия индекс до 93.694 пункта, с което той пада вече с близо 7% от 12-годишния си връх от 100.390 пункта, достигнат през март.

Спрямо йената щатският долар поевтиня до двумесечно дъно от 119.03, докато еврото се доближи до двумесечния си връх от 1.1392, достигнат миналата седмица. Доларът за последно се търгуваше на ниво от 1.1348 спрямо еврото.

Най-добро представяне отчете новозеландският долар, който поскъпна, след като данните за продажбите на дребно в Нова Зеландия се оказаха много по-добри от очакваните, отбелязвайки рекордно повишение от 2.7%.

Кивито поскъпна до 0.7527 щатски цента, след като по-рано през седмицата бе паднало до двумесечно дъно от 0.7318.

На суровинните пазари петролът отстъпи част от спечеленото напоследък, след като слабите данни за щатската икономика засилиха очакванията за по-ниско търсене в световен мащаб.

Щатският суров петрол поевтиня с 37 цента до 60.13 долара за барел, докато петролът от сорта брент изгуби 24 цента до 66.57 долара за барел.