Европейските фондови борси отбелязаха рязък скок в петък, подкрепени от ръста на британските акции, след като Консервативната партия неочаквано набра преднина по време на изборите в Обединеното кралство.

Секторите на финансите и услугите бяха сред най-добре представилите се от индекса FTSE 100, който се увеличи с 2.3 процента благодарение на резултатите от изборите, които показаха, че консерваторите, начело с настоящия министър председател Дейвид Камерън, са спечелили достатъчно места в парламента.

Предварителните проучвания, които бяха направени, предвиждаха равенство между консерваторите и Лейбъристката партия. Инвеститорите се бяха подготвили за разточителни преговори в опит да се състави коалиция и това да предизвика хаос на финансовите пазари.

Сега обаче несигурността се оттегли от хоризонта и английските фондови борси приветстваха добрите новини. Валутната двойка GBP/USD достигна най-високото си ниво от февруари месец насам.

В общи линии анализаторите са оптимистично настроени към политическата перспектива в страната. Отшумяването на опасенията около изборите обаче водят след себе си нова доза съмнения, прокрадвайки страховете, че Обединеното кралство може да напусне Европейския съюз.

Американските акции се изстреляха нагоре в петък, като индексът Dow industrials записа най-голямото еднодневно увеличение от три месеца насам. Стабилните печалби в петък помогнаха на S&P 500 и Dow да приключват трудната седмица със скромен плюс.

Настроенията на пазара бяха приповдигнати благодарение на данните за заетостта в САЩ, които демонстрираха „здравословен“ ръст на заетост, който да предположи, че икономиката продължава да е стабилна, но в същото време не чак дотам, че да предизвика по-скорошно увеличение на лихвените нива от Федералния резерв.

Американската икономика е добавила нови 223 000 работни места през изминалия месец, а нивото на безработица е паднало до 5.4%, което почти съвпадна с направените прогнози от специалистите.

Анализаторът на Wells Fargo Investment Institute Скот Врен каза, че „здравословните“ нива на заетост са добри, но не са страхотни и именно от това имаха нужда пазарите в този момент, за да се отправят нагоре.

„Въпреки данните за 5.4% безработица, ние смятаме, че все още има твърде много хора, които са на половин работен ден или временно заети и това е причината за непроменените заплати“, каза Врен.

EUR/USD

Еврото записа спад спрямо долара в петък. Сесията бе волатилна, като посоката бе сменяна рязко на няколко пъти вследствие на икономическите данни от двете страни на океана. Краткосрочните очаквания остават в полза на американката валута. Ако те се оправдаят, подкрепата при 1.1069 ще бъде преодоляна. Търговията в петък бе отворена на цена от 1.1265, а финалът бе поставен 57 пипса по-надолу. Връх за деня бе отбелязан при 1.1286, а дъното бе ударено на курс от 1.1181.

Подкрепа: 1.1069; 1.1015;
Съпротива: 1.1449; 1.1534;

GBP/USD

Мощен ръст отбеляза паундът спрямо долара в петък. Резултатите от изборите изстреляха британската валута към висините. Сесията бе изключително динамична и лирата успя да натрупа впечатляващи позиции. Очакванията в краткосрочен план продължават да бъдат в нейна полза. Двойката стартира търговията на цена от 1.5245, като още в първите часове възходящата посока бе категорично заявена. Връх за деня бе достигнат на ниво от 1.5521, а финалната линия бе пресечена на курс от 1.5456.

Подкрепа: 1.5083; 1.5024;
Съпротива: 1.5551; 1.5622;

USD/CHF

Доларът натрупа позиции спрямо швейцарския франк в петък. Американската валута отбеляза второ подред увеличение спрямо франка и се приближи до съпротивата при 0.9414. Нейният пробив обаче бе отложен. Двойката пресече късата плъзгаща се средна, което предполага продължаване на положителната тенденция. Сесията в петък стартира на курс от 0.9214, а финалът бе сложен 95 пипса по-нагоре. Най-висока стойност за деня бе отбелязана малко преди края на търговията на ниво от 0.9315.

Подкрепа: 0.9070; 0.8932;
Съпротива: 0.9414; 0.9535;

USD/JPY

Волатилна сесия бе регистрирана от долара спрямо японската йена в петък. Въпреки че сесията бе динамична, цената на отваряне бе еднаква с тази на затваряне, съответно 119.71. Връх за деня бе достигнат при 120.22, но впоследствие натрупаните позиции бяха напълно изгубени. Двойката остана в познатия рейндж между 120.84 и 118.32. Ако все пак бичите настроения успят да вземат превес, първата съпротива ще бъде преодоляна скоро.

Подкрепа: 118.32; 117.83;
Съпротива: 120.84; 121.16;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа