Днес еврото поевтинява спрямо долара преди поредните разговори между Гърция и финансовите министри от еврозоната, докато новозеландският долар падна до близо двумесечно дъно на фона на засилилите се спекулации относно това кога Централната банка на Нова Зеландия би могла да понижи лихвите.

Еврото изгуби 0.6% до 1.1137 спрямо долара, отстъпвайки от двумесечния си връх от 1.1392, достигнат в четвъртък, когато перспективите за европейската икономика се влошиха, а лихвите по държавните облигации на страните от еврозоната скочиха, измествайки вниманието от гръцката дългова сага.

Финансовите министри изключиха сключването на сделка за отблокирането на помощ за Гърция, въпреки че Атина се надява, че срещата ще отбележи прогрес в разговорите. Гърция рискува да изпадне в просрочие по дълга си, ако не получи свежо финансиране.

Доларът остана почти без промяна спрямо йената, след като смесените данни за заетостта в САЩ от петък не предложиха особено много стимули за закупуване на щатската валута.

Доларът се търгуваше без почти промяна на ниво от 119.93 йени, след като отстъпи от достигнатия преди това връх от 120.24 след излизането на данните за заетостта.

В петък стана ясно, че щатската икономика е създала 223 000 нови места през април, което бе според предварителните очаквания, но доста по-малко, в сравнение с предходния месец. Ръстът на заплащането, който е един от предпочитаните индикатори на Федералния резерв за определяне на политиката, също бе по-слаб от очаквания.

Смесените данни подкрепиха очаквнаията, че Фед няма да започне да вдига лихвите преди края на 2015 г. и свалиха лихвите по щатските държавни облигации, което от своя страна на понижи търсенето на долара.

Инвеститорите ще имат възможност да оценят позицията на централната банка по-късно днес след излизането на протокола от последната среща.

Британският паунд поевтиня леко до 1.5408 спрямо долара, след като поевтиня с доста над 1% до двумесечен връх от 1.5523 в петък, след като Консервативната партия на министър-председателя Дейвид Камерън спечели изборите.

Новозеландският долар остана под натиск, след като миналия месец централната банка намекна, че може да понижи лихвите, ако ръстът на икономиката се забави, а инфлацията остане ниска, което породи пазарни спекулации по-отношение на времето, в което ще се случи това. Кивито губи 1.4%, докосвайки близо двумесечно дъно от 0.7373 щатски цента.