Днес повечето основни валути се търгуваха в познатите рейнджове преди очакваните данни за неселскостопанската заетост в САЩ.

Британският паунд обаче бе в светлината на прожекторите, след като скочи до най-високото си ниво от повече от седмица - на фона на очакванията, че Консервативната партия на министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън ще остане на власт.

Консервативната партия е на път да си осигури нов 5-годишен мандат, въпреки че може да не получи пълно мнозинство. При това положение може да се очаква рефендум за излизането от ЕС, а Шотландия вероятно скоро отново ще поиска независимост.

Британският паунд скочи с над 1% днес до 1.5435 спрямо долара, след като поскъпна до 1.5448 преди това, отдалечавайки се от петгодишното си дъно от 1.4567, достигнато в средата на април.

Паундът поскъпна и спрямо еврото, което поевтиня с над 1% за деня до 72.79 пенса, след като докосна дъно от 72.73 пенса по-рано през сесията, което бе най-ниското му ниво от 30 април насам.

Доларът бележи ръст за деня, но търговията е ограничена, тъй като трейдърите се въздържат да влизат в големи позиции преди данните за неселскостопанската заетост, които се очакват по-късно днес.

Еврото падна с 0.3% за деня спрямо долара до 1.1236, отстъпвайки от достигнатия в предишната сесия двумесечен връх от 1.1392. Спрямо йената еврото се разменяше на ниво от 134.73, записвайки леко повишение за деня, но под върха от 136.00, достигнат вчера.

Доларът се разменяше срещу 119.92 йени, нараствайки с 0.2% за деня.

Биковете при долара си поеха глътка въздух от изнесените вчера данни, които показаха, че броят на американците, подали първоначални молби за помощи при безработица, се е задържал близо до 15-годишно дъно през миналата седмица.

Това засили очакванията за относително добри данни за неселскостопанската заетост. Икономистите прогнозират, че щатската икономика е създала 224 000 нови работни места през април, след като ръстът в заетостта през март бе 126 000.

Австралийският долар поевтиня, след като изявлението на Централната банка на Австралия не даде ясни индикации по отношение на лихвената политика.

Австралийският долар поевтиня с около 0.3% до 0.7878, след като банката намали прогнозите си за инфлацията и икономическия растеж. На срещата й на 5 май банката понижи основната си лихва до рекордно ниските 2.0%.