От края на 70-те години на миналия век тези двама души са считани за най-влиятелните и опасни наркобарони в световен мащаб.

Пабло Ескобар, син на фермер от Колумбия, и Хоакин "Ел Чапо" Гузман - продукт на суровите мексикански планини Сиера Мадре, са доставили неизмерими количества кокаин и други наркотици.

Вследствие на това те успяват да натрупат огромно богатство и подлагат света на невъобразими нива на терор.

Прякото сравнение между картела Меделин на Ескобар и Синалоа на Гузман е трудно, тъй като те се занимават с различни продукти, различна конкуренция и различни пазари, но ако се направи сравнение между лидерите им, това би могло да даде представя за тяхното влияние и власт.

Пабло Ескобар

Пабло Ескобар е роден в бедно фермерско семейство близо до град Меделин в Колумбия. Той започва криминалната си кариера с най-различни дребни престъпления. След това се ориентира към контрабанда, а скоро след това започва да търгува с марихуана.

Към края на 70-те години той и няколко негови сподвижници вече изнасят кокаин от Колумбия, а в началото на 80-те техният картел Меделин вече доставя кокаин за стотици милиони долари на ненаситния щатски пазар, пише Business Insider.

Вижте още: От какво се страхуват най-много хора като Пабло Ескобар и Ел Чапо

Доходите и богатството на Ескобар трудно могат да бъдат изчислени, но се смята, че в пика си в средата на 80-те години той е генерирал 420 млн. долара проходи на седмица, което прави около 22 млрд. долара на година. Към края на 80-те години той е доставял 80% от кокаина по света и е вкарвал по 15 тона от наркотика в САЩ всеки ден.

Ескобар не пести пари за себе си и за семейството си, а освен това се занимавал с доста инициативи на местно ниво, като строял апартаменти, футболни игрища и раздавал пари на бедните. Тези актове на благотворителност му печелят обществена подкрепа и подсилват имиджа му на човек на народа.

"Пабло печелеше толкова много, че всяка година отписваше 10% от парите, която биваха изяждани от плъхове, изгниваха или се губеха някъде," пише в своя книга от 2009 г. братът на Ескобар - Роберто.

Престъпната империя на Ескобар привлича вниманието на колумбийските власти, които опитват да я разбият. Сблъсъците между правителството и наркотрафикантите отприщват невиждано насилие в Колумбия, което продължава години наред.

Колумбийското правителство, в сътрудничество със САЩ, създава специален отряд, който да го залови. Към средата на 1991 г. кампанията на правителството срещу Ескобар го принуждава да отстъпи и той успява да сключи споразумение, съгласно което да излежава присъда в проектиран и построен от него затвор в планините близо до Меделин.

До средата на 1992 г. става ясно, че Ескобар продължава да действа и от затвора, което принуждава правителството да се опита да го задържи. Ескобар бяга от затвора и започва да се укрива.

През това време той и семейството му се местят постоянно, като не преспиват никъде по повече от две нощи. Преди няколко години синът му разказа, че веднъж Ескобар изгорил банкноти на стойност 2 млн. долара, за да се топлят в студеното време.

Вижте още: Десет факта, измерващи богатството на Пабло Ескобар

В крайна сметка Ескобар се разделя със семейството си и започва да се укрива сам. На 2 декември 1993 г. късметът му изневерява. Колумбийските власти, които си сътрудничели с местната организация Лос Пепес, която също издирвала Ескобар, заобикалят жилището, в което той се укрива.

Когато нахлуват, той се качва на покрива, където е застрелян. Както много други детайли от живота му и до днес не е ясно кой изстрелва куршума, който покосява най-влиятелния и опасен наркобарон в света.

Историята на Ел Чапо вижте на следващата страница

Хоакин "Ел Чапо" Гузман

Хоакин "Ел Чапо" Гузман не е първият наркабарон, произлязъл от планините Сиера Мадре в мексиканския щат Синалоа, но неговият картел, който носи името на щата, се превръща в световна сила в наркотърговията.

Като ръководител на картела Синалоа Гузман контролира отглеждането на марихуана и опиум на площ в Мексико, която е по-голяма от територията на Коста Рика. Той също така контролира мрежа, която има подразделения в 17 от 32-а щата в Мексико и развива дейност в близо 50 държави.

Смята се, че картелът контролира 35% от кокаина, който се произвежда в Колумбия, а според щатската Агенция за борба с наркотиците през 2013 г. е доставил “80% от хероина, кокаина, марихуаната и метамфетамина”, влезли в района на Чикаго в САЩ.

Картелът Синалоа има доста сериозни позиции и в международен план. В последните години се смята, че развива дейност в Австралия, Хонконг и Филипините.

Според ООН, латиноамериканските престъпни организации като Синалоа се опитват да разширят дейността си на нови пазари, използвайки маршрути за трафик през Африка и Азия.

Сблъсъците с властите също не са чужди на “Ел Чапо”. През 1993 г., скоро след като застава начело на Синалоа, Гузман е арестуван в Гватемала и попада в мексикански затвор. Той остава там до 2001 г., когато успява да избяга, криейки се в количка с пране.

Вижте още: Как се храни един от най-опасните престъпници в света

След това се укрива в продължение на 13 години, преди отново да бъде заловен през февруари 2014 г. Седемнадесет месеца по-късно (период, в който той упражнява и ръководните си функции в картела) Ел Чапо успява отново да избяга ефектно.

Три месеца по-късно той остава на свобода, но мексиканските власти са по петите му и вече почти го настигат.