Акциите на една фармацевтична компания загубиха над 50% от стойността си само за два месеца.

И то не на коя да е фармацевтична компания, а на една от любимите на хеджфондовете и водеща позиция в портфейла на популярния инвеститор активист Бил Акман - Valeant.

Вижте още: Хеджфондовете с драматични загуби, след големи залози в една компания

И докато Акман, посредством управлявания от него фонд – Pershing, все още е най-големият институционален акционер във Valeant, то има един друг активист, който е успял да излезе от значителна позиция в компанията точно преди развоя на негативните за нея събития.

Става въпрос за известния активист Бари Розенщайн. В края на миналата година Розенщайн формира сериозна позиция във фармацевтичната компания от 4.3 милиона акции в управлявания от него Jana Partners.

Ръстът в акциите на компанията до голяма степен бе в основата на доходността на фонда на Розенщайн, но той започва да намалява позицията си, за да достигне 1.34 милиона акции в края на второто тримесечие.

През септември Розенщайн напълно ликвидира позицията си - точно преди началото на срива в акциите на Valeant.

Ето какво се казва в писмо към акционерите на Jana Partners:

„Когато пазарните условия се променят, ние реагираме. Става въпрос за фармацевтичната компания Valeant Pharmaceuticals International, INC (VRX). Съставихме позицията си в компанията през четвъртото тримесечие на миналата година и я закрихме през септември.

От началото на годината до момента фармацевтичната компания допринесе в най-голяма степен за доходността на акционерите ни. Ситуацията обаче се промени драстично през септември, след като ценовата политика на компанията стана обект на коментари от страна на Хилъри Клинтън.

Натискът върху компанията бе налице от месеци и това привлече нашето внимание. Намалихме значително позицията си рано през пролетта и лятото, след като бе достигнат нашият ценови таргет. Когато ценовата политика на Valeant бе сравнена с тази на Turing, чийто основател се обяви за жертва на регулаторните политики и внимание, за нас стана ясно, че трябва да закрием позицията си“.