Когато новият канадски министър-председател Джъстин Трюдо представи вчера най-високопоставените членове на своята администрация, той заяви, че представя кабинет, който “прилича на Канада.”

От 30-те министри, избрани от Трюдо, които положиха клетва тази седмица в столицата Отава, четирима са с корени от Индия, а един е бежанец от Афганистан, чието семейство е избягало от талибаните, пише WSJ.

Най-интересното назначение е на Харджит Синг Саджан, военен ветеран, което е роден в Пунджаб, Индия и чието семейство се мести в Канада, когато той е дете. Той е новият министър на отбраната на Канада.

Саджан е бивш полицейски служител от подразделението за борба с организираната престъпност на Ванкувър и е служил в канадската армия, като е участвал в мисии в Босна и Херцеговина и Афганистан. През 2013 г. той получава медал за заслуги, свързани с намаляването на влиянието на талибаните в провинция Кандахар.

Вижте още: 10 странни факта за Канада, които най-вероятно не знаете

Новият министър на иновациите, науката и икономическото развитие е 38-годишният Навдийп Синг-Бейнс, който е роден в Торонто в семейство на емигранти. Той е бивш финансов анализатор и гост-преподавател в Ryerson University в Торонто.

Бейнс е бил депутат в периода 2004 - 2011 г., представлявайки две предградия на Торонто, в които живеят сериозен брой хора от Южна Азия.

Новият инфраструктурен министър Амарджийт Сохи е роден в Пунджаб, Индия, но се мести в провинция Калгари през 1981 г. Сохи е бивш общински съветник от Едмънтън в периода 2007 - 2015 г. и ще отговаря за ключовите инфраструктурни разходи на кабинета.

Бардиш Чагер, министър на малкия бизнес и туризма, е родена в семейство на емигранти, които пристигат в Канада от Индия през 70-те години на миналия век. Чагер се запалва по политиката от баща си, който е дългогодишен поддръжник на Либералната партия.

Мариам Монсеф пристига в Канада като бежанец от Афганистан. Сега тя вече е министър. Тя също така е първият член на канадския парламент, роден в Афганистан. Нейното семейство бяга от талибаните преди 20 години. Монсеф, която е на 30 г., е новият министър на демократичните институции.

Премиерът Трюдо също така е избрал равен брой мъже и жени в новия кабинет, което прави Канада една от малкото страни в света, постигнали полово равенство в правителството си.

Запитан от журналист защо подобно равенство е важно за него, Трюдо просто казва: “Защото годината е 2015.”