Азиатските индекси се търгуваха разнопосочно в първия ден от новата седмица, като ръст отбелязаха тези в Япония и Китай. Доларът се задържа при най-високата си стойност от 7 месеца насам, след данните за заетостта в САЩ, която се оказа над средните очаквания.

Новосъздадени през октомври са 271 000 нови работни места, което бе най-голямото им ниво от декември на миналата година насам. Безработицата в страната се е понижила до 5%, или най-малко от 2008 година насам.

Силният долар оказа неблагоприятно въздействие върху цената на суровините, като сред най-губещите бяха петролът и златото. Златото се понижи под психологическата граница от 1 100 долара за унция и се търгува при нива от 1 093 долара за унция с незабавна доставка.

Брентът загуби 1.2% от стойността си в петък след добрите резултати за щатската безработица. Рано тази сутрин суровината се търгува при нива от 47.81 долара за барел с доставка през декември.

Фючърсите на европейските индекси сочат позитивно отваряне за немския DAX, британския FTSE и френския САС.

Индексът MSCI Аsia-Pacific се понижи с 1%, воден от загубата на австралийския основен индекс с 1.6%. Южнокорейският Kospi загуби 0.6% от стойността си.

Японският Nikkei N225 се повиши с 2%, благодарение на голямата слабост на йената спрямо долара, което стимулира износа на страната. Шанхайският основен индекс също отбеляза ръст, добавяйки 1.6% към стойността си.