В някои държави се пие много, в други не толкова. В последния си доклад ОИСР публикува данните за страните с най-голямо потребление на алкохол на глава от населението. Ако се обзаложите, че номер 1 е Русия, със сигурност ще сбъркате.

Челното място е за Литва, където годишната консумация на алкохол е 14 литра на човек. След нея се нареждат Австрия, Естония и Чехия с около 11-12 литра на човек.

В Индонезия не знаят какво е алкохол

Най-малко алкохол пият хората в Индонезия, където данните сочат почти 0 литра на човек. След тях се нареждат гражданите на Турция, Индия и Израел, където консумацията е между 1 и 3 литра на човек.

Причините за това са от религиозен и културен характер.

Младите и жените пият най-много

Опасните нива на консумация на алкохол нарастват при младите хора и жените, показват още данните на ОИСР. Освен това мъжете с нисък социален и икономически статус пият повече алкохол от тези с висок, докато тенденцията е обратна при жените.

Вижте още: 25 факта за алкохола, които трябва да знаете

Едни пият, други гледат

Притеснителен е и фактът, че се наблюдава силна концентрация на консумацията на алкохол, като по-голямата част от количествата се изпиват от 20% от населението.

Така например на 20% от най-големите консуматори в Унгария се падат около 90% от общото количество алкохол, което се изпива в страната годишно, а във Франция – 50%.