Определяни като „най-големия милиардерски бункер в света“, тези необозначени ниски сгради се разпростират на няколко декара и не предизвикват у хората асоциации с място, което би ги защитило в деня на страшния съд.

Огромният подземен бункер Oppidum, който, с площ от 7 200 кв. м., е построен в сърцето на Чехия точно с тази мисъл - за края на света такъв, какъвто го познаваме.

Той е проектиран само за един собственик и е най-голямото частно скривалище в света. Бункерът разполага с площадка за хеликоптери, луксозни подземни стаи и таен коридор, които свързва сградите над земята с тези под земята и позволява на обитателите му бързо да стигнат до безопасността, когато чувстват, че са заплашени.

Дори местонахождението му е стратегическо подбрано в Централна Европа, в неназован провинциален район близо до Прага и на по-малко от два часа път от Лондон и Москва с частен самолет.

Вижте още: Компания строи луксозен бункер под земята

Над земята комплексът не представлява нищо впечатляващо, но под земята е нещо огромно - имение, изкопано дълбоко в скала.

Луксозните части за живеене, в това число детските спални, са скрити зад взривоустойчиви врати. Бункерът разполага с баня с джакузи, киносалон, зала за игри, басейн, фитнес, спа и бар.

Вижте още: Отвориха строго секретния бункер на Енвер Ходжа

Той дори има подземна градина, която разполага със симулация на естествена светлина.

Oppidum също така има частни трезори 'за най-ценните ви активи'.

В промоционалното видео за комплекса се казва, че собственикът му ще има „ексклузивна връзка към комуникационни мрежи“ и се твърди, че Oppidum е напълно самостоятелен комплекс.

Взетите мерки за сигурността са като от шпионски филм. Използвани са много технологии, свързани с отпечатъци на пръстите, сканиране на ириса на окото и супер модерно видео наблюдение.

Строителството на тайното съоръжение е започнало през 1984 г. в разгара на Студената война и е било общ проект на правителствата на Чехословакия и СССР.

Вижте още: Луксозен бункер в пустинята за 11.5 млн. долара

Екипът, който стои зад огромния бункер, твърди, че строителството е извършвано във времена на повишено световно напрежение и огромното количество ресурси, които са използвани тогава, днес е невъзможно да бъдат вложени.

Те твърдят, че в случаите на не толкова големи катастрофи бункерът ще позволи на обитателите си да оцелеят до 10 г. при създадени от човека природни бедствия или пък при дългосрочни прекъсвания на електрозахранването.