Да учите финанси не е лоша идея, особено ако искате да започнете да печелите пари по-рано от своите съучениците, които са избрали други специалности. Въпросът е къде си струва да инвестирате средства и време, за да сте сигурни, че след дипломирането не само ще можете да си намерите работа, но и че тя ще бъде добре платена.

Интернет сайтът Emolument, който поддържа база данни с информация за заплатите в различни сектори и страни, изготви класация с 10-те университета в Европа, в които студентите, които учат финанси, печелят най-много, след като завършат.

Класацията е изготвена на база заплатите на 700 финансисти, които работят в Лондон и са се дипломирали след 2011 г., но без тези от МВА програмите.

Основният извод, който може да се направи от проучването, е, че има две топ дестинации за решилите да получат качествено образование по финанси – Франция и Великобритания. Бизнес училищата в Париж и Лондон доминират в списъка, като от всичките десет, шест са от френската столица и три от британската. Единственият представител от друга държава е италианският университет Bocconi.

Ако искате да излезете на пазара на труда по-бързо, се насочете към британските университети, където обучението е средно три години. Във Франция ще трябва да инвестирате пет години в учене, за да получите диплома и да започнете работа.

Вижте кои са Топ 10 на европейските бизнес университети и средната годишна заплата на завършилите финанси в тях.

10. University of Oxford, Великобритания — 73 000 евро

9. University of Cambridge, Великобритания – 75 600 евро

8. École Supérieure des Sciences Économiques et Commerciales, (ESSEC), Франция — 75 600 евро

7. Ecole des Hautes Etudes Commerciales du Nord (EDHEC), Франция — 77 000 евро

6. ESCP Europe, Франция – 77 000 евро

5. Hautes études commerciales (HEC Paris), Франция — 81 200 евро

4. Università Commerciale Luigi Bocconi, Италия - 84 000 евро

3. Ecole Centrale Paris, Франция — 86 800 евро

2. London Business School, Великобритания — 92 500 евро

1. Ecole Polytechnique, Франция — 104 хил. евро