Facebook твърди, че мисията му е да прави света по-отворен и свързан, да помага на хората да поддържат връзка с приятелите и семейството.

Спирането на Facebook, поне за кратък период от време, обаче ще намали напрежението и ще ви направи по-щастливи, показва проучване, наречено Facebook експериментът, което е изготвено от Института за изследване на щастието в Копенхаген.

То изследва поведението на хората, след като са били помолени да спрат да използват профилите си в социалната мрежа за една седмица.

От 1095 участници, 94% са използвали социалната мрежа ежедневно, а около 80% са прекарвали в профила си повече от 30 минути всеки ден. Институтът наблюдава две групи хора – едните продължили да използват Facebook както обикновено, а другите не можели да влизат в профила си една седмица.

Резултати показали, че втората група има значително по-високо ниво на удовлетвореност от живота. Хората в нея заявили, че се чувстват по-щастливи, по-малко тъжни и самотни, в сравнение с първата група, която продължила да използва социалната мрежа.

Онези, които не влизали във Facebook, също така увеличили социалната си активност и удовлетвореността от социалния си живот като цяло. Друг интересен резултат от проучването е, че без Facebook хората чувствали по-малко стрес и установили, че им е по-лесно да се концентрират върху задачите си.

Проучването трябва да се приема с известна доза скептицизъм, тъй като в него са участвали твърде малко хора, които спират да използват Facebook за много кратко време. Една седмица без социалната мрежа не е равнозначно на това да спреш да я използваш напълно.

Възможно е, ако хората прекарат месец или два без Facebook, да почувстват липсата на бързата връзка с приятелите си и възможността да споделят неща с тях.

Въпреки това резултатите от него показват за пореден път, че социалните мрежи, като Facebook, могат да улеснят приятелствата в реалния живот, но не могат да заместят физическия контакт с хората, който стои в основата на щастието и благополучието.

Затова е добре да се намери балансът между онлайн социалния живот и реалния.