Инвеститорите отново обръщат гръб на благородните медали, като златото се търгува близо до най-ниските си нива от пет години насам, а много от банките, включително и Barclays Plc, прогнозират по-нататъшни загуби за него.

Вижте още: Златото прави нещо, което не е правило от много години насам

Отливът на капитали от базираните на ценни метали индексни фондове възлиза на 1.12 милиарда долара от началото на месеца. Инвеститорите са теглили от този род фондове за пръв път от юли насам.

Златото поевтиня за четвърта поредна седмица, след като от Фед дадоха сигнали, че повишение на лихвите може да стане реалност още през следващия месец.

Държаните от инвеститорите фючърсни контракти върху златото са се понижили до най-ниското им ниво от пет седмици насам.

Допреди няколко седмици инвеститорите насочваха средства към фондовите, инвестиращи в благородни метали за период от три месеца, което бе най-дългият от 2012 година.

Бичи настроените инвеститори очакваха забавянето на световната икономика, идващо по направление на Китай и останалите развиващи се пазари, да повиши търсенето на злато като хеджиращ инструмент.

Това обаче не се случва, като опасенията за повишение на лихвите от страна на Фед натежаха над благородния метал в много по-голяма степен.

„Ситуацията за златото се промени коренно с изнасянето на данните за заетостта в САЩ и коментарите от страна на Йелън за времето на повишение на лихвите“, коментира Доналд Селкин, стратег в National Securities Corp., цитиран от Bloomberg.

“Доларът поскъпва спрямо останалите основни валути, което е още един негативен фактор пред златото“, допълва още специалистът.

От средата на октомври насам, когато спадът на златото се поднови, благородният метал загуби 8.6% от стойността си до 12 ноември, когато регистрира най-ниското си ниво от февруари 2010 година насам – при 1 073 долара за унция с незабавна доставка.

Според специалисти от Barclays средната цена на златото ще е 1 030 долара през следващата година.