Настоящата година съвсем не може да се определи като добра за суровините. От петрола до златото - спадът в цените е почти повсеместен.

Има една суровина обаче, която се отличава от останалите и това е какаото. Тоо е най-добре представящата се суровина през тази година, като изоставащото производство инициира нейното поскъпване.

Това не остана скрито за производителите и компании, като перуанската United Cacao, прибягнаха до увеличаване на засятите площи с 3 250 хектара през тази година.

От 2012 година насам цената на какаото се повиши с 50%. Неблагоприятното време във водещи страни производители през тази година, както и повишаващото се търсене на шоколад от страни от Азия, допринесоха за ръста в цената.

От началото на годината до момента какаото е поскъпнало с 16%, като се търгува при 3 363 долара за тон на стоковите пазари.

„Всички суровини се повишиха за периода между 2000 и 2008 година, но на практика се върнаха при нивата си, където се търгуваха преди 15 години, с изключение на какаото“, коментира Денис Мелка, главен стратег в United Cacao. “Това до голяма степен се предопределя от слабите инвестиции при производството на суровината“, допълва още специалистът.

Предлагането се очаква да е по-малко от търсенето с около 150 000 тона този сезон, стартирал от миналия месец, според прогнози на Olam International Ltd. - третият най-голям световен производител на какао.